BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,73
ALTIN 2.436,00
HABER /  DÜNYA

Talabaniden jet toplantı

Irak'taki siyasi grupların liderleriyle görüşen Devlet Başkanı Celal Talabani kargaşaya dikkat çekti

Abone ol

Irak'taki siyasi grupların liderleriyle görüşen Devlet Başkanı Celal Talabani, ülkede büyük bir kargaşa riski bulunduğuna dikkat çekti.

Irak devlet başkanının ikametgahında yapılan ve uzun süren toplantıdan sonra basına açıklamada bulunan Talabani, "Eğer böylesi büyük bir kargaşa olursa geçtiği her yeri yakacağını ve bundan kurtulmanın sadece ulusal birlik sayesinde mümkün olabileceğini" söyledi.

"Ayaklanma ateşini söndürmek tüm Iraklılar için kutsal bir görevdir ve bu ulusal birlikten geçer" diyen Talabani, seçimleri kazanan özellikle Birleşik Şii İttifakı'ndan, ulusal birlik hükümetini kurmaya destek vererek, Samarra'daki Şii türbesine karşı girişilen suçun faillerinin komplo çabalarını boşa çıkarmalarını istedi.

Basra ve Bağdat'taki camileri hedefleyen saldırıların hiçbir şekilde görmezden gelinemeyeceğini söyleyen ve Irak'ın geçmekte olduğu bu zor dönemde bölünmeyi reddetme ve safları kuvvetlendirme çağrısı yapan Irak Devlet Başkanı, hükümetin önceliklerinin başında, güvenlik, terörle mücadele ve sadece güvenlik güçlerinin silah taşımasına izin verilmesini sağlamak bulunduğunu belirtti.

Irak'ta mezheplerarası gerginliğin had safhaya ulaştığı bir sırada yapılan bu toplantıdan sonraki basın toplantısında Talabani'nin yanında, ülkenin önde gelen Şii ve Sünni liderlerinin bulunmaması dikkat çekerken, bunun sokaktaki bölünme duygusunu güçlendirdiği yorumu yapıldı.

Önde gelen Şii liderler Başbakan İbrahim Caferi ve Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdül Mehdi, basın açıklaması yapılmadan önce toplantıyı terk etti.

"İç savaş durumu yok"

Öte yandan, Irak'taki çokuluslu koalisyon gücü, ülkede bir iç savaş durumunun bulunduğunu kesin bir dille yalanlayarak, tüm ülkede sadece 7 camiye saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Koalisyon gücünün sözcüsü General Rick Lynch, şimdiye dek camilere hasar veren 7 saldırı düzenlendiği ve iki imam ile bir Sünni aşiret liderinin öldürüldüğünü söyleyerek, ülkede meydana gelenlerin abartıldığı izlenimi verdi.