BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.427,56
HABER /  POLİTİKA

Demirelden faili meçhul cevap

Faili meçhul cinayetler ve 12 Eylül darbesiyla ilgili tartışmalara Süleyman Demirel de katıldı.

Abone ol

Mısır'ın Milli Gün Resepsiyonu'na katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, suçların ferdi olduğunu belirterek, "Bir takım ferdi suçlar ele alarak kurumları suçlamanın anlamı yok. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir" dedi.

Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Alaa El Hadidi, Mısır’ın milli günü dolayısıyla büyükelçilikte bir resepsiyon verdi. Resepsiyona katılan Demirel ilginç açıklamalarda bulundu.

Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir

Şemdinli’ye bağlı Derecik beldesi Ormancık köyünden alınan 12 köy korucusunun 1994 yılında öldürülüp gömüldüğü iddia edilen Derecik Taburu’ndaki kazılarla ilgili olarak eski milletvekili Esat Canan’ın, kendisiyle görüştüğünü ve “Demirel, bana ‘devlet adam öldürmez’ dedi” açıklamasında bulunduğunun anımsatılması üzerine de Demirel, “Ne diyecektim? ‘Devlet, adam öldürür mü?’ diyecektim. Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir” ifadesini kullandı.

Suç ferdidir

Askerlerin suça karıştığı yönünde iddialar bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Demirel, “Suç, ferdidir. Bir takım ferdi suçlar ele alarak kurumları suçlamanın anlamı yok. Devlet adam öldürmez, suçu ortadan kaldırmaya çalışır” değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 92 oy veren bu halk değil mi?

Demirel, “Darbeciler ve Kenan Evren yargılanmalı mı?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“12 Eylül’ün muhatabı benim. Partiler kapatıldı, birçok zorlu süreçten geçildi. Darbeyi yapanlara referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi? Şu anda kullanılan Anayasa, o dönemin anayasası değil mi? O halde ne konuşuyorsunuz? 1983’den bu yana yapılmış tüm seçimler fiyasko mu yani?”