BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.386,01
HABER /  GÜNCEL

Demir parmaklıklar ardında yoga ve meditasyon

Mahkumları yoga ve meditasyona yönlendirmenin büyük faydalar sağladığı akademik bir çalışmayla kanıtlandı. İsveç, yogayı hapishane sisteminin parçası haline getirmiş bir ülke.

Abone ol

Yoga ve meditasyonun mahkumların stresle başetmelerine ve hapishanelerin daha huzurlu yerler haline gelmesine yardımcı olduğu görüşü giderek ağırlık kazanıyor.

Yoganın İngiltere'nin hapishanelerinde yaygınlaşmasını amaçlayan hayır kurumu Prison Phoenix Trust şu an yaklaşık 80 hapishanede ya dersler vererek ya da mahkumlara yogayı öğreten kitap ve CD'ler yollamak suretiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Hayır kurumunun direktörü Sam Settle, ''Mahkumlar üzerlerinde muazzam boyutta bir zihinsel yük ve baskı hissediyor. Bunu hafifletmeye çalışıyoruz.'' diyor.

İngiltere'de yoganın hapishanelerdeki varlığı tamamen bireysel bağışlarla ayakta duran bir hayır kurumuna bağlı.

Yoga hocaları, İsveç'in bu konuda çok daha iyi bir örnek oluşturduğunu söylüyor.

Hem gardiyan hem yoga hocası

İsveç'te yoga hapishane sisteminin resmen bir parçası haline gelmiş durumda. Hapishanelerden sorumlu ulusal bir yoga koordinatörü var ve bu kişinin görevlerinden biri, hapishanelerdeki gardiyanlara yoga hocası olmaları için dersler sağlamak.

Yoga ve meditasyonun mahkumlara faydalarına ilişkin elde çok sayıda anekdot olduğu gibi, bilimsel araştırmalar da var.

Oxford Üniversitesi'nden iki akademisyen İngiltere'de yedi hapishaneyi kapsayan bir araştırma sonunda, yoga ve medistasyonun faydalarını açıkça gördüklerini söylüyorlar.

Akademisyenler Miguel Farias ve Amy Bilderbeck araştırma kapsamında iki ayrı gruba ayırdıkları mahkumlara bir anket doldurttu ve bilgisayar testine tabi tuttu.

Mahkumlardan ilk grup 10 haftalık bir yoga ve meditasyon dersine devam edenler, diğer grup ise sadece basit egzersizler yapanlardı.

Problemli hayatlar

Araştırmacılar anketlerden çıkan sonucun yoganın olumlu yanlarına işaret ettiğini, ama asıl önemli göstergenin mahkumların dikkat ve tepkilerini ölçen bilgisayar testinde ortaya çıktığını söylüyor.

İsveç'te Ystad hapishanesinin yöneticisi Viktoria Rydholm, yoganın hapishane hayatına ve mahkumların zihinsel sağlığına olumlu etkilerinin yadsınamayacağını düşünüyor.

Bir kadın hapishanesinin başında bulunan Viktoria Rydholm, bazıları bir-iki ay bazıları ise müebbet hapisle cezalandırılmış mahkumların yüzde 90'nın uyuşturucu bağımlılığıyla sorunları olduğunu söylüyor.

''Toplu etkinliklerde genellikle mahkumlar arasında gerginlikler, hatta kavgalar yaşandığı olur.'' diyor İsveçli hapishane yetkilisi; ''Ama yoga için bir araya geldiklerinde, problem yaşanmıyor. Hatta onca yıldır, yoga sırasında tek bir problemle bile karşılaşmadığımızı söyleyebilirim.''