BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,08
ALTIN 2.475,78
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Deli baldan zehirlenen yoğurt yesin

Ünlü sanatçı Murat Başaran'ın Deli Bal'ı yiyerek komaya girmesinin ardından dikkatler bal satıcılarına çevrildi.

Abone ol

Bal satıcıları Deli Bal'ın doktor tavsiyesi ile yenilmesi uyarısında bulundu.

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde verdiği konserin ardından İstanbul'a dönen sanatçı Murat Başaran, yol üzerinde rastladığı bir köylüden Deli Bal satın aldı. İstanbul'daki evinde menajeri ile birlikte kahvaltı yapan Başaran, en fazla bir kaşık tüketmesi gereken baldan üç kaşık yiyince rahatsızlandı. Bir süre sonra bayılarak yere düşen Başaran, yanında bulunan menajeri tarafından Şişli Avrupa Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yoğun bakıma alınan sanatçının bir süre tedavi altında tutulacağı öğrenildi.

Ünlü sanatçının Deli Bal nedeniyle komaya girmesi sonucu dikkatler bal satıcılarına çevrildi.

25 yıllık bal satıcılığı yapan Mehmet Özkan, Deli Bal'ın fazla tüketilmemesini ve doktor tavsiyesinden sonra alınması gerektiğini ifade etti. Mehmet Özkan, iki türlü bal olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Biri Kestane Balı diğeri Deli Bal'dır. Kestane Balı kestane ağacında oluşan çiçekten elde edilen kaşık kaşık yenilebilen bal. Deli Bal ise avu çiçeği dediğimiz orman güllerini arılar tarafından
değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan bal çeşididir. Orman güllerinden alınan bal daha sert olur. Fazla yenilmemesi gerekiyor. Doktor tavsiyesi üzerine yenilmesi gerekir. Genellikle Karadeniz Bölgesi Deli Balı satmaktadır. Deli Balın fazla yenilmediği zaman bir zararı yok. Faydasına gelince bütün insan organizmasına oldukça yararlıdır. İç organlarda, insan bünyesinde yüksek kalori sağlar. Yeteri miktarda besin olduğu için son derece kaliteli ve faydalıdır."

Kozmik Bilim Uzmanı Ahmet Maranki, Deli Bal'dan bir kaşıktan fazla yenmesi halinde tansiyonu sıfıra düşürdüğünü kaydederek şimdiye kadar arı balından kimsenin ölmediğini söyledi. Baldan zehirlenenlere yoğurt yemelerini tavsiye eden Maranki, sözlerine şöyle devam etti: "Dağ, zakkum çiçeği diye adlandırılan bir diğer adı avu çiçeği dediğimiz bir bitkiden aldığı üründür. Ağırlığı olan bu bitkiden deli bal elde edilir. Bugün aslında Anzer Balı'ndan olsun Van ve Siirt bölgesindeki birçok baldan bahsedilmekte.

Bu gün yapılan tahlillerde besin değeri itibariyle bizim deli balımız Anzer Balı'ndan kesinlikle özellik itibariyle bazı değerlerinde düşüklük olmasına rağmen istenilen amino asit noktasında Türkiye'deki birçok baldan daha kıymetlidir. Ancak bölgemizde mevsimin kurak geçmesi sebebiyle kestane çiçekleri açtığı zaman yağmur yağıp arının kestaneden bal alması engellendiği için ağırlığı deli baldan alıyor. Avu çiçeği bir maki bitkisidir. Kurak bir yerde yetiştirilen dayanıklı bir tür. Bundan dolayı bölgemizde
avu çiçeğinden alınan polenler ağırlıklı olduğundan o çiçeğin de besin değeri çok yüksek olduğundan fazla yenildiği zaman zararlı olduğu, bazılarının bundan olumsuz etkilendiği hatta zehirlenmeler olduğu söylenebilir. Onun için bu balın mutlaka belli bir miktarda günde sabah akşam bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmesini öneriyoruz."
Deli balın bir ilaç hükmünde olduğunu anlatan Maranki, şunları söyledi: "İnebolu'nun bu özel ve son derece yararlı olan ürününü herkese tavsiye ederim. Balın enerji yoğunluğundan tansiyonu sıfır derecesine kadar düşürebiliyor, onun için bedenin tam direncinin dengesizliğinden kaynaklandığı için rahatsızlık ortaya çıkıyor. Eğer baldan zehirlendiyseniz üzerine mutlaka yoğurt yiyin. Bu balın direncini biraz olsun kırar. Bal bedende direk kana karıştığından direk tansiyonu etkiliyor. Mutlaka bildiğiniz bal alın, bilmediğiniz baldan mümkün olduğu kadar kaçının."