BIST 10.282
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.414,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Değişiklik yargıyı özerk yapacak

AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, “Anasaya değişikliğiyle yargı daha bağımsız ve özerk olacak” dedi.

Abone ol

AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu üyeleri ve NOSAB’da faaliyet gösteren sanayici ve işadamlarını ziyaret etti.

 

Toplantıda konuşan NOSAB Başkanı Yalçın Aras, sanayici ve işadamları olarak demokratik adımların atılmasının yanı sıra ekonomik istikrarı da her şeyden daha çok önemsediklerini söyledi.

 

‘KAMU YARARINI MAHKEME TAYİN EDEMEZ’

 

AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu da, kamu yararı kararlarını mahkemelerin veremeyeceğini, yargının kendisini idarenin yerine koyarak karar almasının önüne geçileceğini söyledi.

 

Yeni Anayasa değişikliği paketinde, kamu yararının, yönetim ve idare tarafından tespit edileceği hükmünün yer aldığı belirten Karapaşaoğlu, mahkemelerin ancak, devletin kendi icraatları için çıkarmış olduğu yasaların, Anayasa’ya aykırılığını sorgulama haklarının bulunduğunu ifade etti.

 

Yeni Anayasa paketi ile iktidarın Anayasa Mahkemesi’ni ele geçirmek istediğini ilişkin iddiaların asılsız olduğunu da savunan Karapaşaoğlu, şunları söyledi:

 

“Anayasa Mahkemesi’ni ele geçirmek için çalışıyorsunuz diyorlar. Anayasa Mahkemesi, TBMM, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, YÖK, Askeri Yargıtay ve Askeri Danıştay bunlardan alınacak üyelerden oluşan bir mahkeme. Sayıştay 4 kişi, TBMM içerisinden ikisini seçiyor. Baro Başkanlığı 1 kişi veriyor. Yargıtay 3 kişi, Danıştay 2 kişi, Askeri Yargıtay ve Askeri Danıştay 1 er kişi, YÖK 3 kişi veriyor. Böyle bir durumda iktidar Anayasa Mahkemesi’ni ele geçiriyor demek de ne oluyor.”

 

11 BİN KİŞİYE KENDİ KURULUNU SEÇME SANSI VERİYORUZ

 

Konuşmasında HSYK’ya ilişkin tartışmalara da değinen Karapaşaoğlu, HSYK üyelerini şu anda 200 tane derece almış hakimin seçtiği bilgisini verdi. Oysa Türkiye’de 11 bin birinci sınıf hakimin bulunduğunu ve bu 11 bin kişinin bu seçime isyanı ve itirazı olduğunu ileri süren Karapaşaoğlu, “Diyorlar ki neden 200 kişi seçiyor, bizde birinci sınıf hakimiz. Biz de bu seçime katılmak istiyoruz. Yapılan yeni düzenlemede HSYK’yı seçecek hakimler, bu 11 bin kişi içerisinde istenilenin oy kullanmasıyla gerçekleşecek” dedi.