BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'nun verdiği müthiş yanıt

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu valiler toplantısında paylaştığı anekdotlar ile ilgi çeken bir konuşma yaptı. Özellikle anlattığı iki olay çok ilginçti.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Marriot Otel'de düzenlenen ''Valiler Buluşması''nda çok ilginç bir anekdot paylaştı. Türkiye'nin Balkan üzerindeki gücünü anlatan bu diyalog, Bakan Davutoğlu ile bir meslektaşı arasında geçmiş.

Avrupalı bir meslektaşının Bosna ile ilgili hazırladığı bir projeyi kendisine sunduğunu anlatan Davutoğlu ona şu yanıtı vermiş;

BİR TÜRK BAKANA....

-''Balkanları iyi bilen bir dostum olarak şunu bilmelisin ki bir Türk bakana Balkanlarla ilgili herhangi bir proje, yazılı kağıt olarak verilip, bir tarafı ikna etmesi istenmez. O kağıdı, o yazıyı, o projeyi ya Türkler yazar Balkan milletleriyle birlikte ya da Türklerle yazılır''.

Bakan Davutoğlu paylaştığı bu diyaloğun ardından şunları söyledi;

''Bosna'da yaşayandan daha çok Boşnak, Arnavutluk'a yaşayan Arnavut'tan daha çok Arnavut, Kosova'dakinden daha çok Kosovalı, Abhazya'da yaşayandan daha çok Abhaz, Gürcistan'dakiyle neredeyse eşit sayıda Gürcü, Çerkez, Kuzey Kafkasya kavimleri Türkiye'de var. (...) Türkiye'den daha çok bölgeye nüfuz etme kabiliyetine sahip, Türkiye'den daha çok etnik ve dini toplulukla aynı anda ilişki kurmak zorunda olan ikinci bir ülke yoktur.''

IRAK BÖLÜNÜR MÜ KORKUSU?

Bu durumun Türkiye için bir tehdit değil bir imkan olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bizim artık özgüven içinde ayağa kalkmamız lazım. 'Irak'ta şu olursa acaba bölünür müyüz?' korkusu, on yıllarca bizi Irak'tan ırak etti. Şimdi ise 'Suriye'de şu senaryo olursa Türkiye bölünür mü?' Hayır. Türkiye artık öylesine bir siyasi sisteme, vatandaşlarına öylesine bir özgürlükçü anlayışa sahip ki Suriye'dekilerin Irak'takilerin talep ettikleri şeyleri hayata geçiren bir Türkiye'nin, benzer riskleri taşıması mümkün değil.''

ERMENİ TEMSİLCİYE VERDİĞİ YANIT

Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin bölgesindeki ülkelere bakış açısını da bir Ermeni temsilcisi ile aralarında geçenleri örnek göstererek aktardı.

Ermeni temsilcinin kendisine yüksek dozda ve eleştirel içerikte bazı sorular yönelttiğini dile getiren Davutoğlu, bunlara, ''Bizim için iki kategoride ülke vardır. Ben bunu söylediğimde, herkes dost ve düşman ülkeler dememi bekledi. Ben ise dost ülkeler ve potansiyel dost ülkeler'' yanıtını verdiğini belirtti.

ALLAH'A NASIL HESAP VERİRDİK!

Toplantıda Suriye konusuna da değinen Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüye gitmesinin sorumlusunun Şam yönetimi olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin kapılarını açtığı sığınmacılar için ise şu sözleri kullandı;

-"Biz sınırlarımızı, kapılarımızı duvar yapsaydık, aşımızı, kaderimizi paylaştığımız bu kardeşlerimize gözlerinde bize muhabbetle bakan bu kardeşlerimize, 'Bu kapılar size kapalı' demiş olsaydık, 170 bin insan sınırımızda aç duruyor olsaydı bundan utanç duymaz mıydık? Eğer böyle yapmış olsaydık tarihe, millete ve Allah'a nasıl hesap verirdik? Hangi değer insan canından daha yüksektir".