BIST 9.998
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.401,55
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan vekile unutulmayacağı ders

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Rum Milletvekili’nin sorusuna verdiği cevap toplantıya damga vurdu

Abone ol

Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu Toplantısı'na, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden Avrupa Halk Partisi Milletvekili (EPP) Eleni Theochorous arasındaki soru – cevap diyalogu damgasını vurdu.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapılan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Toplantısı'nda bir konuşma yaptı. Toplantının soru cevap bölümünde Güney Kıbrıs Rum yönetiminden Avrupa Halk Partisi (EPP) Milletvekili Eleni Theochorous, Bakan Davutoğlu'na, adadan Türk ordusunun ne zaman çekileceğini, yapılan kıyımdan dolayı özür dilenip dilenmeyeceğini sordu.

Theochorous, sorusunu yönelttikten sonra bir işi olduğu gerekçesi ile gitmek zorunda olduğunu belirtti. Bakan Davutoğlu ise İngilizce olarak milletvekiline ilk bu soruyu cevaplayacağını aktardı.

HERKESİN DİKKATLİ OLMASI LAZIM

Tüm sorulara toplu olarak cevap veren Davutoğlu, "Sayın Theochorous ayrılacağı için önce bu soruya yanıt vereceğim. Kıbrıs konusunda karşılıklı argümanlarımızı söyleyebiliriz. Birçok görüşü dile getirebiliriz. Ancak suçlamalar yaparken herkesin dikkatli olması lazım. Kıbrıs'taki insan hakları konusunda acaba Rumların mı yoksa Türklerin mi daha çok insan hakkı ihlal ediliyor? Rumlar mı istedikleri yere rahatlıkla gidebiliyorlar, Türkler mi gidebiliyorlar? Bugün Kıbrıs Türkleri bize verilen sözlere rağmen resmi futbol maçı bile oynayamıyor. Ticaret yapamıyor. İnsanoğlunun en temel unsurlarından istifade edemiyor.

RUMLAR EN BÜYÜK ZULMÜ YAPACAKTI

Kıbrıs Rumları ise AB'nin kendilerine tanıdığı ayrıcalıklı tavır dolayısı ile her türlü imkâna sahipler. Bizim oradaki ordu mevcudiyetimizden bahsediyorsunuz. Biz oraya bir gün sabah uyanıp hadi Kıbrıs'a gidelim diye Türk ordusu gitmedi.

Sampson diye aynı Beşar Esad zihniyetli bir adam, o günkü meşru Kıbrıs yönetimi devirdiği için uluslar arası haklarımızı kullanmak için gittik. O gün gidilmemiş olsaydı oradaki Türkleri Bosna'daki Boşnaklar gibi katledip, sürecekti, Rumlara da en büyük zulmü yapacaktı. Biz haklarımızı kullanarak oraya gittik. Uluslar arası hak ihlali yapmadık." dedi.