BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.431,84
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan Maliki'ye sert cevap!

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye yakında tüm ülkelerin düşmanı olur sözlerine cevap verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'nin mezhep ayrılıklarını körüklediği yönündeki iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Etnik temelli bir politika izlemediklerini söyleyen Davutoğlu, kendi ülkesinde de sorun olan Maliki'nin Iraklı liderlerle kavgalı olduğunu kaydetti. Sivas'ta iddialı bir çıkış daha yapan Davutoğlu, milli iradesinin tesisi halinde Türkiye'nin yeniden cihan devleti olabileceğini söyledi.

Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ü makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin açıklamalarına yönelik soru üzerine, Türkiye'nin komşu ve bütün çevre ülkelerle politikasının çok net, açık ilkelere dayandığını söyledi. 

MALİKİ'NİN SÖZLERİNE SERT ÇIKTI!

Son 20-30 yıldır Irak'ın İran savaşı, Saddam dönemi ve ABD'nin müdahalesinden sonra büyük darbeler yediğini, çok büyük can kayıpları yaşandığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: 

''Bütün bu dönemlerin hiçbirinde Türkiye'nin Irak'ta herhangi bir olumsuz olayı olmadı. Hiçbir zaman mezhep temelli, etnik temelli bir politika takip etmedik. Her zaman tüm Iraklı kardeşlerimizin huzur içerisinde bir arada yaşaması için çaba sarf ettik. Onu da aslında en iyi Maliki bilir.  Bu konuda Sayın Maliki'nin iddiaları da kanaatleri de tamamen temelsizdir. Bütün Irak siyasetinde etkili olan liderlerle yakın temasımızda, hiçbirisinde böyle bir şey söz konusu değil. Her biriyle, Sünni, Şii, Arap, Kürt, Türkmen bütün liderlerle görüşüyoruz. Bunu da kamuoyu takip ediyor.'' 

"MALİKİ KENDİ ÜLKESİNDE DE SORUN"

Irak içinde çok yoğun bir siyasi kriz yaşandığını belirten Davutoğlu, Maliki'nin kendi ülkesindeki diğer Iraklı liderlerle de kavgalı olduğunu söyledi. Davutoğlu, Maliki'nin, Barzani, Haşimi gibi mezhep farkı olmaksızın birçok kesimle sıkıntılar yaşadığına değinerek, ''Biz bu sıkıntıların aşılması için ancak ve ancak olumlu katkıda bulunuruz ve hep olumlu katkıda bulunduk. Sayın Maliki Irak içindeki siyasi sorunları aşma yönünde gayret sarf etmek yerine, dışarıda bir düşman ya da karşı bir şey üretmeye çalışırsa çok büyük hata yapar. Bu, Irak'a da zarar verir, inandırıcı da olmaz'' dedi.

"28 ŞUBAT SORUŞTURMASI"

Bir gazetecinin 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili soru üzerine Davutoğlu, milletin iradesine yönelik bir müdahale olduğunu kaydetti. Hukuku savunanların 28 Şubat'ta acı çektiğini ifade eden Davutoğlu, yaşananları hukuki bir süreç olarak gördüklerini söyledi.

"YENİDEN CİHAN DEVLETİ..." 

Milli iradenin mutlak süratle egemen olması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, 28 Şubat sürecinde milletin iradesinin dışında kapalı kapılar ardında kararlar alındığını söyledi. Erdoğan'ın daha ilk sözünde artık iradenin millette olduğunu ifade ettiğini kaydeden Davutoğlu, iddialı bir çıkış yaparak, cihan devleti olma hayalini anlatttı. İşte o sözler:

"28 Şubat sürecinin bakiyesi olan 2001 yılı şartları içerisinde millet iradesi gölgede bırakılmıştır. Millet iradesinin dışında kapalı kapılar ardında kararlar alınıyordu. AK Parti, hareketi şunu söyledi. Sayın Başbakanımız ilk konuşmasında vurgulamıştı; 'Artık söz de karar da milletindir.' Eğer, bu milletin önündeki engeller kalkarsa, eğer bu millete gönül veren öncüler bu milletle birlikte yürümeye karar verirlerse, eğer milli egemenlik bir daha hiçbir zaman sarsılmayacak şekilde perçinlenirse bu milletin yeniden bir cihan devletikurmasına kimse engel olmaz. Onun için millet egemenliğinin önüne engel koymak isteyenlerle yüzleşiyoruz, yüzleşmeye devam edeceğiz. Hesap soruyoruz, hesap sormaya devam edeceğiz. 27 Mayıs'la da 12 Eylül'le de 28 Şubat'la da hesaplaşacağız. Hesabımız şahsi değildir, siyasi değildir. Bu hesaplaşma bir millet adına hesaplaşmadır. Bir muhasebesidir bu. Bir daha kimsenin kapalı kapılar ardında hesap yapmaması için bu muhasebeyi bugün yapmak zorundayız. "