BIST 9.729
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,43
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan flaş başkanlık sözleri

Ahmet Davutoğlu, başkanlık tartışmalarını değerlendirdi, yetki ve sorumluluk karmaşasının bulunduğunu söyledi. Davutoğlu, yeni bir anayasa için muhalefetin desteğinin de şart olduğunu hatırlattı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık sisteminin Türkiye'nin birinci gündemi olmadığını söyledi. Bu konuda Meclis aritmetiğini hatırlatan Davutoğlu, muhalefetin de desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sistemle ilgili eleştirilerine destek verdi, mevcut anayasanın dokusu ve felsefesinin bozuk olduğunu söyledi.

Başbakan, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemiyle ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu;

"Başkanlık sistemiyse net bir başkanlık, parlamenter sistemse net bir sistem ama bizim teklif ettiğimiz başkanlık. Bunu da muhalefetle konuşalım. Türkiye karma sistemleri kaldırmıyor.

"TÜRKİYE'NİN BİRİNCİ GÜNDEM MADDESİ DEĞİL"

Bir kere şu anda Türkiye'nin birinci gündem maddesi bu değil. Bunu bizim tartışabilmemiz için Meclis'te muhalefetle hep beraber AK Parti'nin yapabileceği matematik söz konusu değil.

Sürekli bu konuları konuşarak bunu bir ayrılık noktası olarak görmemek lazım. Şimdi Türkiye, Suriye krizi ile uğraşıyor. Rusya ile gerilim yaşıyoruz, arkasından halkın beklediği vaatlerimiz var. Bizim öncelikle bunları süratle çözüme kavuşturmamız gerekiyor.

MUHALEFETE ANAYASA ÇAĞRISI

Çocuklarımıza nasıl bir Türkiye bırakacağımızı ve hangi siyasal sistemle Türkiye'nin 10, 20 yılı değil 100 yılı, 200 yılı bir anlamda sürdürebilir, değişme ihtiyacı hissetmeden hangi sistem Türkiye'yi ileriye taşırsa onu hep beraber konuşup çözelim.

"ANAYASANIN FELSEFESİ BOZUK"

Ama Cumhurbaşkanı'nın dediği doğru. Prensipte yetki ve sorumluluk ilişkisinin doğru kurulması lazım sistemde. Ama Anayasa'nın da bu çerçevede tanımlanması lazım. 

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI

Ama onun için de anayasa değişikliği gerekiyor. Tüm anayasal sistemin bütününü değiştirmek gerekiyor. Şu anki anayasa çerçevesinde bunu yapmanın mümkün değil. Bu da muhalefet ile konuşarak yapabileceğimiz bir tablo. Ama o dahi, Cumhurbaşkanının dediği gibi, geçici bir formül gibi."