BIST 9.762
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.432,30
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'dan Rusya planı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ile yaşanan uçak krizine ilişkin üç kategoride yaptırım planı hazırladıklarını söyledi. Davutoğlu, enerji konusunda da gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye yönelik bir tehdit karşısında gerekli tedbiri alacaklarını söyledi. Suriye'deki krizin çözümüne herkesten çok Türkiye'nin katkıta bulunabileceğini ifade eden Davutoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırımlarına ilişkin üç kategoride tedbir düşünüldüğünü açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rusya ile yaşanan krizde psikolojik bir kıskaç yaşandığını söyleyerek, bu çıkmazdan bir an önce uzaklaşılması gerektiğini kaydetti.

"SURİYE KRİZİNİN DE BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ LAZIM"

Başbakan Davutoğlu, Suriye alanında da her an böyle yeni krizlerle

Telafi edici tedbirler, caydırıcı tedbirler ve yapısal tedbirler anlamında üç kategoride tedbir düşündük. Dosyaları da mevcut.

karşılaşılabilecek durumlar söz konusu olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Çünkü Suriye hava sahasında o kadar çok ülke artık operasyon yapıyor ki o ülke uçaklarının karşılıklı olarak birbirine herhangi bir şekilde zarar vermemesi gittikçe güçleşiyor. Dolayısıyla Suriye krizinin de bir an önce çözülmesi lazım.

RUSYA'YA YÖNELİK TEDBİRLER

Rusya'ya karşı caydırıcı tedbir almak istemediklerini vurgulayan Davutoğlu, ambargo tutumu devam ederse Türkiye'nin tedbirlerinin ne olacağını da düşündüklerini söyledi. Davutoğlu şunları söyledi:

"Burada yaş sebze ve meyve ile ilgili daha sonra kapılar açıldı. Ciddi bir sıkıntı şu ana kadar yaşanmadı.

Telafi edici tedbirler, caydırıcı tedbirler ve yapısal tedbirler anlamında üç kategoride tedbir düşündük. Dosyaları da mevcut.

Burada yaş ve meyve sebze ihracatçılarını nasıl destekleyeceğimizden başlamak üzere, turizmcilerimizi nasıl destekleyeceğimizden başlamak üzere, alınacak tedbirler konuşuldu. Mesela, 30 Kasım'da daha önce turizmcilere verdiğimiz desteği uzattık. Gerektiğinde bu destekleri açıklayacağız."

Suriye krizinin artık sadece oradaki çatışan grupların arasındaki bir iç kriz değil, uluslararası bir kriz haline geldiğini kaydeden Davutoğlu, "Ya hep beraber oturup bunu çözeceğiz ya da hep beraber olumsuz sonuçlara katlanmak zorunda kalacağız" dedi.

Enerji konusunda atılacak bir adımı uluslararası hukuk çerçevesinde ele aldıklarını da belirten Davutoğlu, ambargoların dönüp dolaşıp ambargo uygulayanları da etkileyeceğini kaydetti.

ENERJİDE AZERBAYCAN KOZU

Doğalgaz konusunu büyük ölçekte çözecek terbirleri de ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin enerji alanında herhangi bir ülkeye büyük ölçekte bağımlılığını azaltacak tedbirleri de ele aldıklarını söyledi. Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu;

"Her düzeyde dikkat ederseniz. TANAP Projesi'ni Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev'le görüşmemizde olabilecek en erkene çektik. 16 milyar metreküpün 6 milyarı Türkiye, 10 milyarı Avrupa iken, Türkiye'nin ihtiyacı olması durumunda bu kompozisyonda değişebilir."