BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,14
ALTIN 2.472,33
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu uyardı ve net konuştu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonrada aynı şimdi yaptıkları gibi yeni tartışmalar yapmayı hedef ed...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonrada aynı şimdi yaptıkları gibi yeni tartışmalar yapmayı hedef edinebilirler. Türkiye’nin gündemine yeni konular getirebilirler. Kimse AK Parti içerisinde şu veya bu kanaat üzerinden bir ayrılık çıkacağı hesabı yapmasın" dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl’de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte AK Parti Bingöl İl Başkanlığı tarafından tertip edilen 2014 yılı Mayıs ayı İl Danışma Meclis Toplantısına katıldı.
Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Soma faciasına değinerek, madende hayatını kaybeden işçiler için ‘müstahaktır’ yorumu yapan köşe yazarını eleştirdi. Davutoğlu, “10 gün önce toprağa verdiğimiz Soma şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Onlarda helal rızkın ne demek olduğunu bütün dünyaya ispat ederek, o kömür karası çalınmış yüzlerinde aslında apaydınlık bir yüzle rablerinin huzuruna varmak üzere helal rızık yolunda şehit oldular. Allah onlara rahmet eylesin. Onlara müstahaktır diyen zihniyeti de kınıyorum. Bu topraklarda böyle diyenlerin herhangi bir şekilde halk vicdanında yerleri olmasın. Birileri bu topraklara fitne, fesat tohumları ekmek isteyebilir. Bizler sadece merhamet, vicdan, insaf ve adalet tohumu ekmeye geldik” dedi.
Ege Denizi’nde saat 12.25’te meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depreme değinen Davutoğlu, “Birkaç saat önce Ege’de 6.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. İstanbul ve değişik vilayetlerimizde hissedildi. Çok sayıda hafif yaralıların olduğu bilgisi geldi. Onlara da acil şifalar diliyoruz. Allah bir daha bize deprem faciasını göstermesin diyorum” diye konuştu.

“İNSANLARIN ÖZGÜVENİNİ KEŞFETTİK”
AK Parti döneminde Türkiye’nin sağladığı büyümeye değinen Davutoğlu, 2 sene önce Londra’da finans kuruluşlarıyla yaptığı toplantıdan alıntılar verdi. Davutoğlu, “Bize ‘nasıl oluyor da Türkiye bu kadar hızlı kalkınıyor’ diye sorduklarında onlara şöyle dedim; biz bu dönemde doğalgaz, petrol kaynakları bulmadık. AB bize 150 milyar falan da vermedi. Ama bir tek şeyi, en büyük güç kaynağını olan insanımızdaki özgüveni cevherini keşfettik. Doğalgaz cevherini keşfetmedik ama insanımızdaki cevheri keşfettik ve o insana değer verdik. Onlarla birlikte yürümeye azmettik. Onlarla birlikte yürürken, onlar ne hissetmişse onları hissetmeye çalıştık. Eğer bir milletin öncüleri bir millete böyle bütünleşmişse, o millet ayağa kalkar” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin özgüven ve sahiplenmenin adı olduğunu ifade eden Davutoğlu, “AK Parti, diz çöktüğü zannedilen hasta adam olduğu zannedilen, bunu Osmanlı’dan söylemiyorum 2001 yılında o büyük krizde hasta adam olduğu zannedilen ve birkaç milyar dolar için kapı, kapı dolaşan bir ülke olarak görülen böyle bir ülkenin vatandaşı olarak görülen insanları tekrar ayağa kaldırıp, bırakın diz çökmeyi doğrulmayı ve başı dik bir şekilde herkese yardım elini uzatacak hale getirmiş bir hareketin adıdır” diye konuştu.

3 KTİTER
Türkiye’de 2013 yılında meydana gelen gelişmeleri 3 kriter başlığında özetleyen Davutoğlu, “Size 3 tane kriter vereceğim. 2013 yılı aslında bundan 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl sonra incelendiğinde bu milletin demokrasi mücadelesinin, bu milletin uluslar arası itibarının yılı olarak anılacak. 1 çözüm süreci başlatıldı. 20 yıl sonra dönüp bakacaklar ve diyecekler ki, AK Parti iktidarı döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’de 2013 yılında bir çözüm süreci üzerinden milli birlik ve beraberlik sağlandı içeride yeni bir harmanlama dönemi başladı. 2’inci sembolik önem taşıyan unsur ise, tamda gezi olaylarından 15 gün önce, 14 Mayıs ki Demokrat Parti’nin Adnan Menderes rahmetlinin ‘yeter söz milletindir’ diyerek başlattığı hareketin yıl dönümünde Türkiye İMF’ye olan son borcunu da ödedi. Borç defterini kapattı. 3’üncü önemli gelişme ise, 30 yılı aşkın bir süredir tahkir edilen ikinci sınıf insan muamelesi gören başörtülü kardeşlerimizin de dertlerine son verildi. Sadece üniversite kapıları değil, kamu memuru olma hakkı da başörtülü kardeşlerimize tanındı. Bütün kapılar açıldı. Ama en önemlisi TBMM’nin kapısı açıldı” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
Konuşmasında 30 Mart yerel seçimlerini bir maratonun ilk aşaması olarak değerlendiren Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değindi. Türkiye Cumhuriyeti döneminde ilk defa halk kendi oyuyla kendi Cumhurbaşkanı’nı seçeceğini aktaran Davutoğlu, “Kimsenin tereddüdü olmasın bakın işte birileri 28 Şubat mimarlarından ve diğer eski Cumhurbaşkanlarından itibaren yeni aday araştırmaya başladılar. Muhalefet partileri teker, teker toplanıyorlar ama bir aday çıkaramıyorlar. Herkes biliyor ki günü geldiğinde hem hakkı, hem meşrutiyeti hem de iradeyi kendisinde taşıyan Başbakanımız kararını verdiğinde kendisi veya herhangi bir AK Partili AK Parti adayı olarak İnşallah halkın karşısına çıkacak ve ilk turda bu seçimi kazanacak. Bu ülkede 12 yılda bütün başarılara imza atmış bir lider olarak hiç kimse Başbakanımızdan daha fazla Cumhurbaşkanı olma hakka da, hakkına da, meşrutiyetine de sahip değildir” şeklinde konuştu.

“ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI’NI SEÇME İRADESİNİ HALKTAN ALMIŞTIR”
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın irade ettiğinde, irade ettiği kişiyi Cumhurbaşkanı’nı seçme hakkını, meşruiyetini milletten aldığını vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:
“Kimse herhangi bir rehavete de kapılmamalıdır. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız halkın iradesiyle seçildiği zaman, sonraki durak 2015 genel seçimleridir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonrada aynı şimdi yaptıkları gibi yeni tartışmalar yapmayı hedef edinebilirler. Türkiye’nin gündemine yeni konular getirebilirler. AK Parti kadrolarının o günkü görevi şimdiki gibi dimdik durmaktır. 12 yıl içerisinde çok büyük sınavlardan geçilerek bu günlere gelindi. Biz bu emekleri heba ettirmeyiz. Kimse AK Parti içerisinde şu veya bu kanaat üzerinden bir ayrılık çıkacağı hesabı yapmasın. Bizim AK Parti kadrolarından beklentimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda bitirmemiz. İlk turda mührü vurup, herhangi bir tartışmaya meal bırakmadan net bir şekilde bu milletin iradesini yansıtacak şekilde Sayın Başbakanımızın kararına müteakip, AK Parti adayını mutlak bir şekilde ilk turda seçmemizdir. Daha sonrada hep beraber dik bir vücut olarak 2015 seçimlerine hazırlanacağız.”
Toplantıya, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, İl Başkanı Yusuf Coşkun ve partililer katıldı. Davutoğlu, Bingöl’deki temaslarının ardından Muş’a gitmek üzere kentten ayrıldı.
(İHA)