BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,15
ALTIN 2.469,33
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Suriye reform sözünü tutmalı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye'nin söz verdiği reformları gerçekleştirme konusunda net adımlar atması gerektiğini söyledi. Davutoğlu Suriyeli mülteci sayısının da 2500'e yaklaştığını açıkladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye'nin söz verdiği reformları gerçekleştirme konusunda net adımlar atması gerektiğini söyledi.

 

 

Ahmet Davutoğlu 3. Libya Temas Grubu toplantısının ardından Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Suriye halkının isteklerinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Davutoğlu olayların başlangıcından bu yana Suriye'den Türkiye'ye kaçanların sayısının ise 2500'e yaklaştığını açıkladı.

Sınır geçişleri gün boyu sürdü

Suriye'de ordunun sert müdahale etmesi beklenen Cizr el Şuhur kasabasından kaçıp, Türkiye sınırı geçenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre son 24 saatte sınırını geçenlerin sayısı 1500'den fazla.

Antakya'nın Altınözü ilçesi Karbeyaz beldesi ile Yayladağı ilçesi Güveççi köyü yakınlarında sınırı geçen Suriyeliler Kızılay'ın kurduğu çadır kente yerleştiriliyor.

Bölge halkının da çadır kente yerleştirilmeyi bekleyen Suriyeliler'e gıda, içecek ve battaniye getirdiği görüldü.

Kamyonlar giriş yapıyor

 

 

Güveççi köyünde bulunan BBC muhabiri Owen Bennett-Jones, Suriye tarafından Türkiye'ye her 10-15 dakikada sığınmacılarla dolu kamyonların geçiş yaptığını belirtti.

Bennet-Jones, Türk sınır güveliğinin ülkeye giriş yapan Suriyeliler'e zorluk çıkarmadıklarını belirtti.

BBC muhabiri ayrıca, sınırın Suriye tarafından beklemekte olan sığınmacıların olduğunu ve bu kafilelerin Suriye ordusundan gelecek haberlere göre Türkiye'ye geçip geçmeyeceklerine karar vereceklerini belirtti.

Cizr el Şuhur gerilimi

Nisan ayından bu yana Suriye'deki iç karışıklıktan kaçmak için Türkiye'ye sığınanların sayısı, sınıra 20 kilometre mesafedeki Cizr el Şuhur'da hafta başında yaşananlarla tırmanışa geçti.

Şam yönetimi silahlı kişilerin kasabada düzeni sağlamaya çalışan 120 polisi pusuya düşürerek öldürdüğünü iddia etti ve tepkisinin sert olacağını ima etti.

Bunun üzerine ordunun müdahalesinden korkan çok sayıda Suriyeli Türkiye sınırına doğru yola çıktı.

Cizr el Şuhur boşalmış olabilir

Associated Press'in haberine göre Suriye ordusu Cizr el Şuhur'u ablukaya aldı, ancak kasaba sakinlerinin Türkiye sınırına doğru kaçışını sağlayacak da bir koridor bırakıldı.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kardeşi Mahir'in komuta ettiği ve elit güçlerden oluşan tümenin saldırı hazırlığında olduğu bilgisi geliyor.

Devlet televsiyonundan yapılan yayınlarda kasabanın tümüyle boşalmış olabileceği söylenirken, hükümete yakın bir gazete çıkan haberlerde ise Suriye ordusunun karşısında 2 bin silahlı direnişçi bulacağı belirtildi.

Bazı grupların kasaba çevresindeki askerlere ateş açtığı yolunda doğrulanmayan haberler de var.

Erdoğan: Kapımız açık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sabah saatlerinde katıldığı bir radyo programında, Türkiye'nin kapılarının Suriye'den gelecek mültecilere açık olduğu açıklamasını tekrarladı.

Üç gün önce Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüştüğünü açıklayan Erdoğan, "Kendisi bana çok daha farklı şeyler anlattı. Polislerin öldürülmesi konusunda farklı istihbari bilgiler geliyor." ifadesini kullandı.

Esad rejiminin "Polisleri silahlı isyancılar öldürdü" iddiası henüz kanıtlanmazken, Suriyeli muhalifler de bunun Şam yönetiminin bir komplosu olduğunu iddia ediyor.

Muhaliflere göre bölgedeki polisler Şam'dan gelen emirleri uygulayarak sivillere ateş açmayı reddedince yönetim tarafından öldürüldü.

Erdoğan'ın Esad ile görüşmesinde bu farklı açıklamaların da tartışıldığı tahmin ediliyor.