BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu 'Siyaset meslek değil misyondur'

Partisinin kadın adaylarıyla tanışma toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Siyaset bir meslek değil misyondur" dedi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti'nin kadın adayları tanışma toplantısında siyasetin bir meslek değil misyon olduğunu söyledi.

Ak Parti adayı 99 kadınla tanışma toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, kadınların siyasete çekidüzen vereceğini söyledi.

DEMOKRASİMİZİ KADINLARA BORÇLUYUZ

Seçim Beyannamesi'nde özellikle Arslanköylü kadınlardan bahsettiğini söyleyen Davutoğlu, 1947'de yapılan seçimde sandıklara müdahale edildiğini söyleyerek, sandıklar alınmaya çalışıldığında kadınların "Sandık namusumuzdur" diyerek sandıklara kapandığını söyledi. Bu anlamda Türkiye'de demokrasinin kadınlara borçlu olduğunu belirtti.

KADINLAR 3-5 İŞİ BİRARADA YAPAR

6 günlük bir çocuklarını kaybettiklerini belirten Davutoğlu, "O benim için 6 günlüktü, ancak Sare Hanım içi 9 ay 16 günlüktü. Erkekler bir işe yoğunlaştığında bir işi yapabilirler. Ben bir makale yazmaya başladığımda kendimi dünyaya kapatırım. O sırada izin alamadıkları birşeyi izin almak için hep en zaaf noktam o. Çünkü iki işi bir erkeğin yapmasında zorluk var. Ama hanımlar üç beş yedi işi aynı anda düşünebilecek güçtedir"

BİR TARAFTAN YÜRÜYÜP BİR TARAFTAN TABLOLARI DÜZELTİYORDU

Anne olmak mı, milletvekili olmak mı? Bundan birkaç gün önce dostlarla kahvaltı yapıyorduk. Sare Hanım'ın hastası arıyordu, bulunduğumuz restorantta yürümeye başladı. Bir taraftan telefonla konuşuyor, bir taraftan tabloları düzeltiyordu. Telefon konuşması bitince restoranın bütün tabloları düzelmişti. Bir taraftan telefonla konuşuyorken, restorana da çekidüzen verdi. Ben şuna inanıyorum, sizler anneliğinizi yaparken, TBMM'ye de çekidüzen verirsiniz. Bu kadınlara has bir haslettir. Bu karşıtlıklar içinde sizin büyük bir şahsi gerilim yaşayacağınızı da düşünmüyorum. Ne iş yapıyorsanız, yapmaya devam edin.

SİYASET MİSYONDUR, MESLEK DEĞİL

Ak Parti'nin yaptığı bir devrim, 3 dönem kuralıyla gösterilen şudur, görevi yapıp bir müddet doğal hayatınıza dönün. Siyaset misyondur, meslek değildir. Bu başbakan için de geçerlidir, teşkilat mensupları için de geçerlidir. Hayatınızın doğal akışını değiştirmeyecek şekilde siyasete tutunun. Siyasetin mutlaka sizlerin katkısıyla bir ahlak ve erdem alanı, nezaket ve zerafet alanı, aynı zamanda kalıcı bir pozisyondan çok, makamın her an değişebileceği bir pozisyon olarak görmek gerekir.

KADINLAR AYAKTAYSA TOPLUM DA AYAKTA OLUR

Ben savaş şartlarında bir çok kadın gördüm. Malezya'dayken, Bosna'lı talebelerim vardı, bir şehit haberi verdiğimiz zaman, erkeğin gösterdiği direnç ile kadının direnci arasında müthiş bir fark vardı. Kadınların nasıl vakur olduğunu görürsünüz. Eğer kadınlar ayaktaysa toplum da ayakta durur.

Ben bu manzarayı gördüğüm için Allaha hamdediyorum. Başörtülü, başı açıklar, doğulu, batılı, kuzeyli güneyli kadınlar birarada. Halkoyuyla meclise gelen bir hanımefendi meclisten kovulmuştu, hepiniz bunu hatırlarsınız. Bu çileli yoldan buraya gelindiyse, sizler bunu başardınız. Sizler inandığınız gibi yaşamak konusunda en güzel örnekler sergilediniz.

İNSAN ONURU VURGUSU

Bizde en temel vurgu, insan onuru vurgusudur. İnsan onurunun olduğu yerde başka herşey olur, insan onurunun olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Bu onuru hep beraber ayakta tutacağız ve siyasete taşıyacağız. İnsan onuruna saygı göstermeyen kim olursa olsun karşı çıkacağız. Şundan emin olunuz, Ak Parti kadrolarının her biri insan onurunu herşeyin üstünde tutmaya devam edeceğiz. Bugün kadına yönelik ayrımcılık bitmişse, engelliler her yerde görülebilir bir nitelik kazanmışsa, kızlarımız okullara katılım anlamında her zamankinden daha üst oranlara ulaşmışsasizlerin de bu görevi en üst seviyede yapacağınıza eminim.

99 adayımız var. Ama doksandokuz esmai hüsnadır, güzel isimlerin her biri var. Yüzde 14'e ulaştık temsilde. Benim idealim yüzde 25. Oraya yaklaştıracak bir seçim performansı gösteririz umarım. Burada bütün kadın adayları seçilecek yerlere koyduk.

HER BİRİNİZ BİRER ÖZNESİNİZ

Biz sizleri sadece kadın olduğunuz için seçmedik. Her biriniz tek başınıza öznesiniz. Kim size sadece kadın olduğunuz için siyaseti yakıştırıyorsa, ona hayır diyeceksiniz. Hepinizin özgeçmişlerini tetkik ettik. Herbirinize değer verdiğimiz için sizi aday gösterdik. Mecliste ikincil bir konumda olmayacaksınız. Kimse dışlanmayacak, kimse ötelenmeyecek. Başkaları bize örnek teşkil etmez, biz kendi doğrularımızla yaşarız. Birileri hayat tarzlarına müdahale etmeyi normal gördüğü için Ak Parti hayat tarzımıza müdahale eder mi diye düşünüyor. Özgürlüklerin sınırlandığı yer başka özgürlüklerin başladığı yerdir. Biz Türkiye'yi örnek bir yer yapacağız.