BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,64
ALTIN 2.389,46
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu İran'ı kızdıracak!

Dışişleri Bakan'ı Ahmet Davutoğlu nükleer silaha karşı olduklarını söyleyerek İran'a gönderme yaptı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin kimde olursa olsun her türlü nükleer silaha karşı olduğunu söyledi. 

Davutoğlu, AK Parti Ankara İl Başkanlığı Siyaset Akademisi'nde düzenlenen, ''Lider Ülke Türkiye Yerel Yönetimler 2'' başlıklı programın açılışında konuşma yaptı.

İRAN'A GÖNDERME 

İran'ın nükleer programı hakkında görüşünün sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin bu konudaki pozisyonunun iki ilkeye dayandığını belirterek, şöyle konuştu: 

''Türkiye kimde olursa olsun her türlü nükleer silaha karşıdır. Hiçbir ülkenin ayrıcalığı olamaz. Nükleer teknoloji ise insanoğlunun ortak üretiminin sonucudur. Nükleer teknoloji elde etme konusunda her ülke eşit hakka sahiptir. Bu iki ilke yan yana konulduğunda İran'ın nükleer programının sınırları da belirlenmiş olur. İran barışçıl nükleer teknoloji için ne yapmak istiyorsa ona destek veririz. Ama nükleer silah konusunda İran'da ya da herhangi bir ülke de bunun olmaması için gerekli Uluslararası Atom Enerjisi kurallarına uymak zorundadır.''

İRAN'LA NÜKLEER ANLAŞMA İMZALANSAYDI BU DURUMA GELİNMEYECEKTİ 

Davutoğlu, İran'ın nükleer çalışmalarının son 10 yılda yoğunlaştığını ancak bunun aslında 40-50 yıllık bir program olduğunu anlatarak, bu konuda anlaşma sağlanmış olan tek dokümanın 17 Mayıs 2010'da imzalandığını hatırlattı. 

Söz konusu dokümanın imzalanması için o dönemde 8 ayda 9 kez İran'a gittiğini anımsatan Davutoğlu, ''O anlaşma imzalanmış olsaydı, şu anda İran'ın elinde belirtilen noktalara gelecek bir kapasite olmayacaktı. Çünkü İran, gönüllü olarak az gelişmiş uranyumunu, yüzde 3,5 zenginleştirilmiş uranyumunu, Türkiye'ye verecekti. Karşılığında da İran'a yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum verilecekti. Böylece büyük bir ihtilaf takas anlaşmasıyla çözülmüş olacaktı'' ifadesini kullandı. 

TÜRKİYE, İRAN'A YAPILACAK YENİ YAPTIRIMLARA KARŞI 

Davutoğlu, o dönemde bu anlaşmanın hakkıyla değerlendirilemediğine işaret ederek, anlaşmanın uygulanması yerine yeni yaptırımların gündeme geldiğini ama netice alınamadığını, Türkiye'nin söz konusu yaptırımlara karşı tutumunu açık biçimde ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu süreçte 2,5 yıl zaman kaybı yaşandığını, tansiyonun da yükseldiğini belirten Davutoğlu, ''Şimdi de bir an önce bu müzakerelerin canlanması ve barışçıl yollarla buna çözüm bulunmasını istiyoruz'' diye konuştu.