BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,60
ALTIN 2.408,99
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu Irakla ilişkilerimizi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir televizyon kanalında Türkiye-Irak ilişkilerini değerlendirdi

Abone ol

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Arapça yayın yapan bir televizyon kanalında katıldığı bir programda Irak-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Program sunucusunun sorularını yanıtlayan bakan Davutoğlu Irak'ın hala Türkiye'nin en güçlü ticari ortağı olduğunu, iki ülkenin önemli ve güçlü bir tarihi bağa sahip olduğun söyledi.

Türkiye'nin özellikle son on yılda Irak'a en büyük desteği verdiğini, Irak'taki Şii ,Sünni, Hıristiyan, Arap Kürt ve Türkmen demeden tüm kesimlere aynı mesafede yaklaştığını söyledi. Davutoğlu Bizim için Basra,Erbil ve Bağdat'ın birbirinden hiç bir farkı yoktur,bu şehirlerde yaşayanlar hepsi bizim kardeşlerimizdir dedi.

Bakan Davutoğlu konuşmasında ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009 yılında beraberinde en geniş katılımlı bakan heyetiyle Irak'ı ziyaret ettiğini ve Türkiye Cumhuriyeti olarak ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir heyetle bir ülkeyi ziyaret etmiş olduğunu söyledi. Davutoğlu Irak ile uzun vadeli bir stratejik ortaklık mutabakat zaptı yaptıklarını ifade etti. Davutoğlu Irak'ın hala Türkiye'nin en güçlü ticari ortağı olduğunu,Türkiye'nin Irak'ta üç konsolosluğu olan tek ülke olduğunu sözlerine ekledi. Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak bu önemli gelişmeden sonra Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin özellikle 2011'de Amerikan güçlerinin Irak'ı terk etmesinden sonra Türkiye'yi ziyaret etmesini bekliyorduk ancak Sayın Maliki bunun yerine Amerika'ya gidip Türkiye'yi şikayet etmeyi tercih etti? dedi.

Suriye'deki son durumu da değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin her zaman için Suriyeli kardeşlerinin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.