BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,96
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu: İhsanoğlu ya cahil ya da...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümetin Ortadoğu politikasını eleştiren İhsanoğlu'na yüklendi.

Abone ol

İhsanoğlu'nun "Niçin Türkiye'nin konsolosluk görevlileri kaçırılıyor diye düşünmek lazım" eleştirisine Davutoğlu, cevap verdi.

Afrika ve Ortadoğu'da hangi ülke vatandaşlarının ve diplomatlarının kaçırıldığını tek tek anlatan Davutoğlu, ortada iki ihtimalin olduğunu belirterek "ya cahil ya da ahlaki problem var" dedi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV'nin canlı yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı. Irak'ta kaçırılan Türklerle ilgili İhsanoğlu'nun yaptığı açıklamayı soran Haksever'e cevap veren Davutoğlu şunları söyledi:

BÖLGEDEKİ GELİŞMELERİ TAKİP ETMİYOR YA DA ÜSTÜNÜ ÖRTÜYOR

"Bu çok üzücü bir açıklama. Şimdi iki ihtimal var. Ya İhsanoğlu bölgedeki gelişmeleri takip etmiyor bilmiyor. Ya da bildiği halde üstünü örtüyor. Eğer ‘Niye sadece Türkler kaçırılıyor?’ diyorsa ‘Bölgedeki durumu bilmiyor musunuz?’ diye sormamız lazım.

KAÇIRILANLARI ANLATTI

Bölgede kimlerin diplomatları öldürüldü, kaçırıldı? Libya'da ABD büyükelçiliği basıldı, büyükelçi öldürüldü. Libya'da Cezayir, İtalya, Rusya, Fransa, büyükelçilikleri basıldı. Libya'da Ürdün büyükelçisi kaçırıldı, yeni kurtarıldı. Libya'nın doğusunda 50 Mısırlı şoför kaçırıldı, uzun süre esir kaldı. Mali'de Cezayir büyükelçisi ve 6 diplomat kaçırıldı. 

7 ESTONYALI İÇİN DEVREYE GİRDİK

Irak'ta Hintliler, Koreliler rehineler var, halen temaslar sürüyor. Lübnan'da Danimarkalı, Estonyalı, Suudi Arabistanlı Ummanlı diplomat ve vatandaşlar kaçırıldı. 7 tane Estonyalı'nın kurtarılması için bizzat biz devreye girdik.

Şimdi böyle bir tablo varken, bölgeyi iyi bildiğini iddia eden birisi 'eğer sadece Türkler kaçırılıyor' diyorsa o zaman bizim de şunu sorma hakkımız var. Siz genel sekreterya olarak bölgedeki bu durumu bilmiyor musunuz? 

25 BİN VATANDAŞI 1 HAFTADA TAHLİYE ETTİK

Bir tarafta bu tablo var. Diğer tarafta 25 bin vatandaşımızı bir haftada Libya'dan tahliye edişimiz var. Afganistan’dan Yemen’e kadar vatandaşlarımızı tek tek nasıl kurtardığımızın hikayeleri var. Bu ailelerle gitsin konuşsun. 

BİLMİYORSA CEHALET DERİZ GEÇER GİDERİZ

Dediğim gibi iki ihtimal var. Veya bunları bilmiyor. Bu daha masum bir şey. Bilmiyorsa cehalet deriz geçer gideriz. Cumhurbaşkanlığına hazırlanmaktan fırsat bulamıyor bunlara bakmaya vakti olmamış. Bizi eleştirmek için bunlar gözünden kaçmış. En azından masum görülür. Maruz görülmez de cehalet anlamında…

AHLAKİ PROBLEM

Ama bunları bildiği halde üstünü açık bir şekilde örtüyor, sırf Sayın Başbakan’ı zor durumda bırakmak için yapıyorsa bu ahlaki bir problemdir. Ne yapmak istiyor İhsanoğlu? ‘Türkler kaçırılmaya en müstahak millettir’ demek mi istiyor.

2 YIL ÖNCEKİ SURİYE OTURUMUNDAKİ KONUŞMANIZI ADAMIN ÖNÜNE KOYARLAR

Kılıçdaroğlu gibi Beşşar Esad’ı eleştirmiyor. Olmaz ama yarın cumhurbaşkanı olursa bunları sınırdışı mı edecek? Dün Gaziantep'teki açıklamalarını görünce hayret ettim. Aynı İhsanoğlu, diyor ki 'Esad yemin etti, yedi yıllık görevine başladı, onu görmemiz lazımdı' diyor. Siz mi bugün görüyorsunuz? 2 sene önceki İslam Konferansı Teşkilatı'nda Suriye özel oturumundaki konuşmasını çıkarırlar adamın önünüze koyarlar. O gün Esad yönetimine neler söylediğini adamın önüne koyarlar. O oturumda Suriye Dışişleri Bakanı ile yaşanan sert tartışmadan sonra bana gelip neler söylediğinizi hatırlatmak isterim.

Çevrede yüzyılın depremi yaşanıyor, bütün yapıları sarsıyor. Yangın yerinin ortasındayız, Türkiye hiçbirinden sorumlu değil. Mülteciler Türkiye’yi sığınacak bir ada olarak görüyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında herkes ABD’ye kapağı atmaya çalışıyordu. Bugün de Türkiye sığınak olarak görülüyor. Bu gurur duyulacak bir şey."