BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu AKPM başkanı ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKPM başkanlığına seçilen Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Abone ol

Çavuşoğlu'nun makamında yapılan görüşmeye, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland da katıldı. Davutoğlu, görüşmede, Türkiye'nin uluslararası örgütlerde başkan olarak en üst seviyede temsil edilmesinin ve bu örgütlerde gücünün giderek artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Davutoğlu, AKPM ve İKÖ'nün başına Türk gelmesinin önemline dikkat çekti.

Türkiye'nin AB üyesi olmadığını, tam üyelik müzakerelerinin devam ettiğini hatırlatan Davutoğlu, "Türkiye'nin Avrupa kıtasının tüm değerlerine sahip olduğunu" söyledi.

Yapılan görüşmede Türkiye'nin kasımdan sonra Avrupa Konseyi bakanlar komitesi dönem başkanlığını üstlenecek olması itibarıyla çalışma takvimi ele alındı. Ayrıca Bosna Hersek, KKTC'li parlamenterlerin AKPM'deki temsiliyeti ve Avrupa Konseyi içindeki reform çalışmaları gündeme geldi.

Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, ilk defa Viyana'nın doğusundan bir ülkeden hem de müslüman bir ülkeden AKPM başkanı çıkmasının önemine işaret etti. Bakan Davutoğlu ayrıca Çavuşoğlu'nun AKPM'ye seçilen en genç başkan olduğuna dikkat çekti.

Davutoğlu, bir soru üzerine de, İslam dininin Avrupa'ya yabancı olmadığını, yerleşik bir din olduğunu belirterek "Bizim açımızdan bir Türk parlamenterin başkan olması doğal. Bu özgüvene sahibiz. Türkiye uluslararası arenada sesini duyuran bir ülke. Avrupa değerlerinin işlediğini göstermesi açısından bu seçim önemli" dedi.

Çavuşoğlu da, hükümetin yaptığı reformlar sayesinde Türkiye'nin AKPM'nin denetim sürecinden çıktığını belirterek, kendisinin seçilmesinde bu reformların rol oynadığını söyledi. Türkiye'de reformların önündeki en büyük engelin sivil anayasa eksikliği olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, AKPM başkanı olarak bu konuda Türkiye'ye gerekli katkıyı vereceğini anlattı.

Bakan ve beraberindeki heyet, Türkiye'ye dönmek üzere Strazburg'dan ayrıldı.