BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.464,06
HABER /  POLİTİKA

Darbe sözünü duyan tüydü

Cemil Çiçek, Akbulut döneminde bakanken o gün koridora bir çıkıyor kimse yok. Arayan tek kişi ise Erdal İnönü!..

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Genelkurmay Karargahına gitmesine eleştirenlere "Sıkıntıyı yerinde görmeye gittim. Gün ağarınca mezarlıktan geçen çok olur" diyerek yanıt verdi.

Çiçek geçmişte başına gelenleri de anlattı. "Ben bakandım. Genelkurmay Başkanı istifa etmişti. Darbe söylentisi yayılmıştı. Özel kalemim, çaycım bile kaçtı. Tek arayan Erdal İnönü'ydü" dedi.

DARBE SÖYLENTİSİ HAVASI POMPALANIYOR

Çiçek darbe söylentisi anısını şöyle anlattı:

“Türkiye’de bir süreden beri askerlerin istifa edeceği, darbe yapacağı ya da sisteme bir müdahalede bulunacağı yönünde bir hava pompalanıyor.

Bu maalesef Türk yakın siyasi tarihinde en çok prim yapan söylem. Bana göre bu söylenti bile bugünün Türkiyesi’ne, onun kurumlarına hakaret. Bu ülkede darbe adı geçince bile karakter deformasyonuna uğrayanlar olur. Son 27 Nisan bildirisinde bile korkudan yorganı çekerek, bizimle irtibatı kesip ‘Sabah olsun hayrolsun’ diyen dostlarımızı biliyoruz. Bu ülkede halimizin bu konularda ne kadar içler acısı olduğunu anlatan o kadar güzel bir olaya tanıklık ettim ki. Bu bana en güzel tecrübedir.

ÖZEL KALEMİMLE, ÇAYCIM BİLE ORTALIKTAN KAYBOLDU

Yıldırım Akbulut’un Başbakanlığı sırasında bir anda dönemin Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay’ın istifası (3 Aralık 1990) ile sarsılmıştık. Rahmetli Turgut Özal Cumhurbaşkanı idi. Körfez krizinin gergin günlerini yaşıyorduk. O gün ben Devlet Bakanı’ydım ve eski Başbakanlık’ta odamda oturuyordum. Kâmran İnan da aynı binadaydı. Ajans’tan metni istedim. Sadece bir cümle ile istifayı duyuruyorlardı. Gizemli bir hava vardı. Bir anda başkente bu istifanın bir darbenin ayak sesi olduğu havası yayılmış. Millet bir anda kaçışıvermiş. Başbakanlık koridoruna çıktım. Yanımdakilerin büyük bölümü, hatta özel kalemim bile muhtemel gelişmelere karşın hükümetin yanında olmadığını göstermek için ortadan kaybolmuş. İnanmazsınız çaycım bile kaçmıştı.

AKBULUT'U BİLE YALNIZ BIRAKTILAR

Diğer bakanların da yaşadıkları benden farksızdı ve yalnızdılar. Daha acısı, Başbakan Yıldırım Akbulut da yalnızdı. Kimse aramamıştı. Düşünebiliyor musunuz yaşadıklarımızı? Bu ülkenin başbakanı, bakanı birbirlerine çaresizlik içinde bakıyordu. Sonra Başbakan ve Başbakanlık Müsteşarı Sabahattin Çakmakoğlu ile bir araya geldik ve istifada ne yapılır mevzuatını incelemeye başladık. Tam bu sırada odaya Adalet Bakanı Oltan Sungurlu girdi. Bize, ‘Ya olmaz böyle şey. Bizim bakanlıkta da darbe olur diye millet çekip gitmiş, kalan bürokratlar ise askere yakınlığı ile bilinen bir bürokrat arkadaşın odasında toplanmış’ dedi.”

ERDAL İNÖNÜ'NÜN O TELEFONUNU UNUTAMAM

Cemil Çiçek, o günlerde Erdal İnönü’nün olaya yaklaşımını ise şu sözlerle övgüyle andı:

“Akbulut ile üzüntümüzü atıp inisiyatifi ele almaya çalıştık. İstifayı kabul ettiğimizi açıkladık. Burada çok önemli bir tarihi gerçek var. O gün bizi arayıp tek destek veren kimdi biliyor musunuz? Muhalefette karşımızdaki en önemli isim Erdal İnönü.

Bize, ‘Ortada darbe lafları dolaşıyor. Böyle bir şey olursa hükümette kalmanız için en önce ben devreye girerim. Demokrasi kesintiye uğramaz’ dedi. Bunu asla unutamam. Ona büyük saygı duyarım.

Anlatmak istediğim, gün ağarınca mezarlıktan geçen çok olur. Önemli olan karanlıkta ıslık çalarak ve kendine güvenerek o mezarlıktan yürümektir. Ben de karargâha bu amaçla, sıkıntıları yerinde dinlemek ve spekülasyonların önüne geçmek için gittim.”