BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.439,20
HABER /  GÜNCEL

Darbe komisyonu başkanından 15 Temmuz açıklaması

TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, komisyonun çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, ''141 kişinin bilgisine başvurduk. 61 kişiden yazılı cevap aldık'' dedi. Elde edilen ve edilemeyen bilgiler olduğunu belirten Petek, henüz nihai şekli verilmiş bir komisyon raporu bulunmadığını söyledi.

Meclis 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun çalışma süresi sona erdi. 4 Ekim'de çalışmalarına başlayan komisyon, 15 gün içerisinde raporunu tamamlayarak Meclis Başkanlığı'na sunacak.

Komisyonun çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Komisyon Başkanı Reşat Petek, özetle şöyle konuştu:

''141 kişinin bilgisine başvurduk. 61 kişiden yazılı cevap aldık. 142 saat 22 dakika komisyon toplantısı düzenlemişiz. Komisyonumuza dilekçeler geldi incelenip ilgili olanlar üyelerle paylaşıldı başka kamu kurumlarını ilgilendiren dilekçeleri de ilgili kamu kurumlarına ilettik. 604 dilekçe bu şekilde değerlendirildi. Komisyonumuza 4 siyasi partiden sunulan önerge sayısı 70. Eski cumhurbaşkanları ile başbakanlara yazı ile sorular yönlendirdik cevapları geldiğinde paylaşmaya devam edeceğiz. Yargı gözaltı kararlarını derhal verdi.

Henüz çalışmaların tamamlanmadığı bilgisi karşısında komisyonda görüşülmüş nihai şekli verilmiş bir rapor söz konusu değil. Rapor taslağı yazım çalışmaları devam ediyor. Henüz nihai şekli verilmiş bir komisyon raporumuz yoktur.

''ELDE EDİLEN VE EDİLEMEYEN BİLGİLER VAR''

Kanaat ortaya koyan açıklamaları rapor sonuçlanmadan paylaşmamız doğru olmaz. Uzmanlarımızla birlikte çalışmamız devam ediyor. Taslak raporu bütün üyelerimize dağıtacağız. Sonunda komisyon üyelerimizden değerlendirmelerini katkılarını eleştirilerini alacağız. Sonunda müştereken imzaladığı ortak metin olarak bu rapor ortaya çıksın diye arzu ediyoruz. Şahsi değerlendirmeler yapıyoruz ama şu anda komisyon başkanlığı olarak kanaat ortaya koyan açıklamayı bugünden yapmamış doğru değil. Elde edilen ve edilemeyen bilgiler var.

''AKAR'DAN YANIT BEKLİYORUZ, MİT'TEN RAPOR İSTEDİK''

Sayın Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı gelmedikçe eksiklik olur denildi komisyon üyelerimizce. Sayın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a sorularımızı yönelttik bekliyoruz. MİT Müsteşarlığına da kapsamlı rapor istedik bunun da gelme aşamasında olduğu bilgisini aldık.

Adil Öksüz ile ilgili HSYK'dan bilgi istedik. Gerek serbest bırakan hakim gerek serbest kalmasının devamı kararını veren hakimler hakkında soruşturma açıldığı bilgisi geldi.

Zaten televizyonlarda açıklama yapanları buraya çağırıp dinlemeyi uygun bulmadık. Hangi isim konusunda ileride nasıl gelişmeler olacak konusunda hassasiyet göstererek daha öne çıkmayan ama bu alanda derin bilgisi olanları dinlemeyi tercih ettik.

Adli soruşturma yapmıyoruz. ByLock listelerini değerlendirmemiz mümkün değildi. Bu komisyon çalışmaya başlamadan elimizdeki bilgi ve belgelerle ne değişti derseniz çok şeyi aydınlığa kavuşturacak çok sayıda bilgi belge topladık. Adli soruşturmalar devam ediyor. FETÖ'nün devlet kadrolarından temizlenmesi çalışması nihayete ermemiştir.''