BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.443,22
HABER /  DÜNYA

Danimarkada ceza yaşı 6 oluyor

Danimarka'da 3. sınıftan başlayan ceza yaşı, anaokulu seviyesine indirmesi velilerin tepkisini çekti.

Abone ol

Eğitim bakanlığının okullarda disiplini sağlamak için 3. sınıftan başlayan ceza yaşını, anaokulu seviyesine indirmesi velilerin tepkisini çekti.

Bakanlığının hazırladığı yeni yönetmeliğe göre, okullarda disiplini sağlamak için müdürlere geniş yetkiler veriliyor. Öğrenciler ise, müdürlerin verdiği cezayı şikayet edecek bir kurumun olmasını istiyor.

Okullardaki disiplin sorununu çözmek için harekete geçen Eğitim Bakanı Bertel Haarder'in hazırladığı yeni yönetmelik velilerin tepkisini çekti. Veliler Birliği Okul ve Toplum Başkanı Thomas Damkjaer Petersen, henüz anaokulu çağındaki çocukların disiplin suçuyla cezalandırılmak istenmesini "kötü bir fikir" olarak tanımlayarak, "Danimarka'da duyulmamış bir uygulama yapmak istiyorlar. Küçük çocukların suç işlemesinde evine veya başka bir okula gönderilmesini doğru bulmuyoruz." açıklamasını yaptı.

Bakanlığın çalışmasına destek veren Müdürler Birliği Başkan Yardımcısı Claus Hjortdal, küçük çocukların eve veya başka okula gönderilmesinin eğitim hakkını elinden almadığı için ceza alarak algılanmasının yanlış olduğuna savunarak, disiplini bozan öğrencileri müeyyide uygulanmasının normal olduğunu söyledi. Claus Hjortdal, yeni yönetmeliğin disiplini bozan öğrenciyi başka okula gönderme yetkisini belediyeden müdürlere vermesini de doğru bir gelişme olarak değerlendirdi. Müdürlere yeni yönetmelik geniş yetki veriyor. Okuldan atma yetkisi ise belediyelerde olmaya devam edecek. Bu yetkinin müdürlere verilmesi için kanun değişikliği gerekiyor.

Danimarka Öğrenciler Birliği ise yayınladıkları bildiride, bakanlığın müdürlere disiplini sağlamak için verdiği geniş yetkilere saygı duyduklarını ancak kendilerine de müdürün kararını şikayet edecekleri bir kurumun gösterilmesini istedi. Birlik, yeni yönetmelik sayesinde müdürlerin denetlenmediğinden dolayı keyfi kararlar vereceğinden endişe ettiklerini açıkladı.