BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,96
ALTIN 2.438,60
HABER /  GÜNCEL

Danimarka saldırıları: 'Şüpheli sabıkalıydı'

Danimarka'da ifade özgürlüğü konferansına ve bir sinagoga saldıran şüphelinin daha önce de sabıkaları olduğu belirtildi. Saldırılarda bir yönetmen ve bir sinagog koruması öldü.

Abone ol

Danimarka'nın başkenti Kopenhad'da ifade özgürlüğü konferansı ve bir sinagoga saldıran kişinin 22 yaşında ve Danimarka doğumlu olduğu belirtildi.

Sinagoga beş kilometre mesafedeki Norrebro bölgesinde polis tarafından vurularak öldürülen şüphelinin bir süredir de polisin radarında olduğu ifade edildi.

Polis, yakalamaya çalıştıkları şüphelinin kendilerine ateş açması üzerine vurulduğunu söyledi.

Kimliği henüz teyit edilemeyen saldırgan bir film yönetmenini ve sinagog korumasını öldürüldü, çatışmada beş polis memuru da yaralandı.

Saldırıyı tek başına düzenlediği düşünülen kişinin daha önce de suç çeteleriyle bağlantılı olduğu ve karıştığı silahlı şiddet olaylarından da sabıkası bulunduğu belirtildi.

Emniyet yetkilisi Thorkild Fogde, "Şüpheli polis müdahalesinde vurularak öldürüldü, silahlıydı" dedi.

Karikatürist de konferanstaydı

Danimarka medyası saldırganın isminin Ömer el Hüseyin olduğunu duyursa da polis henüz şüphelinin kimliğini açıklamadı.

Şüpheli, Cumartesi günü ifade özgürlüğü konferansının düzenlendiği bir kafeye silahlı saldırı düzenledi. Konferansa, Peygamber Muhammed'in karikatürünü çizdiği için ölüm tehditleri alan Lars Vilks de katılmıştı.

Saldırgan Pazar günü de Kopenhag'daki bir sinagogun dışında ateş açtı.

Danimarka istihbarat servisi, saldırganın Paris'teki Charlie Hebdo saldırılarına benzer bir eylem içerisinde olup olmadığını araştırıyor.

İstihbarat yetkilileri, şüphelinin radarlarına olduklarını açıklamış ve Suriye ile Irak'a gidip gitmediğini araştırdıklarını duyurmuştu.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt saldırıları "Danimarka'ya yönelik terör eylemi" olarak niteledi ve hükümetinin ifade özgürlüğünü savunmak konusunda taviz vermeyeceğini söyledi.

Thorning-Schmidt daha sonra saldırıya uğrayan sinagogu ziyaret etti ve Danimarka'nın Yahudi topluluğunu korumak için her şeyi yapacağını belirtti.