BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  MEDYA

Dağa çıkan çocuklar hakkındaki 7 gerçek

Ahmet Hakan, Diyarbakır'a gitti ve PKK'nın kaçırdığı çocukların anneleriyle görüştü

Abone ol

Diyarbakır'da eylem yapan anneler, çocuklarının gönüllü gittiğini söyleyenlere "Onlar çocuk, gönüllülüğünden ne olur ki?" diyerek tepki gösteriyor.

Hürriyet i yazarı Ahmet Hakan, Türkiye'nin gündemine oturan annelerin eylemini yerinde takip etti. Annelerle görüşen yazar, izlenimlerini köşesinde yazdı.

2 BİN CİVARINDA ÇOCUK

Buna göre dağa çıkanların büyük bölümü üniversite öğrencisi. Ancak 14-16 yaş arası çocuklar da var. Aileler çocuklarının dağa çıktığından hemen haberdar olmuyor, sonra haber geliyor. Dağda kaç çocuk olduğu bilinmiyor ama 2 bini bulduğu söyleniyor.

7 GERÇEK

İşte bu bilgileri aktaran yazar, gözlemlerini "Dağa çıkan çocuklar hakkındaki 7 GERÇEK" başlığı altında okurlarına duyurdu.

BİR: "Kaçırılan çocuk" tabiri yanlış... Çünkü silah zoruyla dağa kaçırılan çocuk yok. Çocuklar propaganda ve ikna yöntemiyle dağa çıkarılıyorlar.

İKİ: Dağa çıkan çocukların büyük bölümü 17 ila 23 yaş aralığında. Ancak aralarında 14, 15 ve 16 yaşında çocuklar da var.

ÜÇ: Çocukların büyük bölümü üniversite öğrencisi... Anadolu'nun değişik kentlerindeki üniversitelerde öğrenim görürken okulu bırakıp dağa çıkıyorlar.

DÖRT: Aileler, üniversite öğrencisi çocuklarının dağa çıkışlarından hemen haberdar olmuyor. Önce haber alamama durumu oluyor, ardından "dağa çıktı" bilgisi geliyor.

BEŞ: Çocuklarının "gönüllü" olarak dağa çıktıkları iddiasına aileler şiddetle tepki gösteriyorlar. "Çocuğun gönüllülüğünden ne olur ki? Daha çocuk onlar" diyorlar. Ardından da ekliyorlar: "Bizim çocuklarımız kandırıldı."

ALTI: PKK içinde 18 yaşından küçük kaç çocuk var konusu tam bir muamma...
Bu konuda güvenilir bir bilgi yok. Ancak bazı iddialara göre 18 yaşından küçük çocuk sayısı 2 bini buluyor.

YEDİ: Dağa çıkan çocuklar arasında kız-erkek dengesine gelince: Çocukların büyük bölümü erkek... Kızların sayısı çok az.