BIST 9.516
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.491,59
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Çürük raporlu okulda eğitim çilesi!

Manisa'nın Ahmetli ilçesindeki Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Lisesi, yapılan resmi ölçümler sonucunda depreme dayanıksız çıktı.

Abone ol

İl ve ilçe milli eğitimle okul arasındaki yazışmalarda okulun çürük olduğu ve yıkılacağı kabul edilmesine rağmen, sınıfların başka okullara taşınması yönünde adım atılmadı. Yıkım riski altındaki okulda, velilerin şikayetlerini ve öğrencilerin kaygılı bekleyişini yerinde gören CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, "Bu okul çürük raporu alırsa nereye taşınacağı hesaplanmadan, sonrasındaki süreç planlanmadan depremsellik başvurusu yapılıyor. Ardından, İl ve İlçe Milli Eğitim, okula açıkça 'bina yıkılana kadar başınızın çaresine bakın' diyor. Devamında, sonuçsuz ve süreci uzatan yazışmalar devam ediyor" ifadesini kullandı.

Öz, Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya "Konu milli eğitimi ilgilendirmesine karşın, resmi yazışmalara baktığınızda, anlamsız biçimde, 'Manisa Büyükşehir Belediyesinin ilimize yapacağı yatırım harcamaları doğrultusunda, yeni bina için ödenek durumu düşünülebilir' ifadesi kullanılıyor. Devleti, valiliği ilgilendiren çürük binanın yıkılması ve taşınması kararı için belediyeyi neden öne sürüyorsunuz?" diye sordu.

CHP Manisa Milletvekili-Mimar Sakine Öz, "Okulda yaptığım incelemelerde çürük raporu almış binanın farklı bölgelerine baktım, velilerimizi dinledim. Yetkilileri uzun süredir uyarıyorum ancak çocuklarımız resmen tehlike içinde yaşatılmaya devam ediyor. Okul, yazışmaların sürmesine ragmen hala aynı binasında… Bakanlığın ve il, ilçe Milli Eğitim'in bu soruna acil çözüm bulması için, yeni bina yapılana kadar sınıfların taşınabileceği yerleri de belirttik ama adım atmadılar. Geçtiğimiz günlerde okul aile birlikleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan toplantı da somut bir sonuç elde etmekten uzaktı, çocuklarımız risk altında kaldı" biçiminde konuştu.

Sakine Öz, "Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI'dan deprem riski altındaki çürük bina sorununa acil bir çözüm bekliyoruz. Konuyu ayrıntısıyla ilettim" dedi ve şu soru önergesini paylaştı:

"Manisa ili Ahmetli ilçesi Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Lisesi binalarının depremsellik incelemesi sonucunda güçlendirilmesinin uygun olmayacağı, okul binalarının yıkımı ile ilgili kararlar alınıncaya kadar gerekli tedbirlerin alınması hususu, İl Milli Eğitim Müdürlüğünüz tarafından Ahmetli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne tebliğ edilmiştir. Gerekli tedbirler alınmadan, bina yıkım kararı çıkması halinde hangi okul binalarına taşınılabileceği, bu taşınmanın zamanı öngörülmeden yapılan depremsellik başvurusu sonucunda, okulun eğitim öğretimine nasıl devam edeceği sorunu başgöstermiştir. Okul binasında can güvenliği tehlikesi devam etmektedir.

Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Lisesi Müdürlüğünün Ahmetli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yazdığı cevabi yazıdan da görüleceği üzere, bina yıkılana dek okul yönetiminin kendi olanaklarıyla herhangi bir önlem almasının zor gözüktüğü belirtilmiş, ilçede uygun görülecek bir alanda acilen 24 derslikli bir binanın yapılması talep edilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Ahmetli Kaymakamlığı-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 15/4/2014 tarihindeki cevabi yazısında ise, "Büyükşehir Belediyesinin İlimize yatırım harcamaları ile ilgili ayrılacak olan payı belirlendiği takdirde, 2014 Yılı Ek Yapım Programı yapılması halinde mevcut ödenek durumu dikkate alınarak ek derslik yapımı değerlendirilmeye alınacaktır." ifadesine yer verilmiştir.

Yerinde yaptığım inceleme ve tüm uyarılarıma karşın, depreme dayanıksız bu binanın yerine yenisinin yapımına başlanmamış, sınıfların geçici olarak diğer okullarda ya da kamu binalarında eğitim öğretime devam etmesi yoluna gidilmemiştir.

Buna göre;

1- Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Lisesi binası için depremsellik başvurusu yapılmadan önce, yıkım kararı halinde okulun nereye geçici taşınabileceği üzerine ön çalışma İlçe Milli Eğitim ve okul müdürlükleri tarafından neden yapılmamıştır?
2- Binanın depreme dayanıksız olduğu resmen saptanmışken, okul hâlâ neden aynı binada hizmet vermeye devam etmektedir?
3- Resmi yazıda bahsi geçen, Bakanlığınıza bağlı yeni bina için ayrılabileceği belirtilen ödenek, neden Manisa Büyükşehir Belediyesinin Manisa'ya yatırım harcamaları kapsamında, 2014 yılı Ek Yapım Programına bağlanmıştır; bu resmi ifade hangi yasal mevzuata dayanmaktadır?
4- Risk taşıyan binadaki 8 ve 9. sınıf öğrencilerinin geçici olarak Ahmetli Barbaros İlkokuluna, teknik sınıfların Halk Eğitim'e, yeni açılan bir sınıfın ise mevcut binanın yanındaki çürük raporu almamış tek katlı yapıya taşınması yönünde bir karar alınmış mıdır; alındıysa neden uygulanmamıştır?
5- Okulda yanmayan kaloriferler sonucunda evlerden ya da idareci odalarından ısıtıcı getirilmesi karşısında Bakanlığınız hangi adımları atacaktır?
6- Geçtiğimiz haftalarda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Ahmetli'deki okul aile birlik yönetimleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, çürük raporu bulunan Ahmetli Anadolu Lisesi ve Şehit Hakkı Erdoğan Çok Programlı Lisesi binaları hakkında hangi kararlar paylaşılmıştır; yeni okul binası için hangi arazi düşünülmektedir?
7- Bahse konu yeni binanın yapılacağı arazi için gelinen hukuki aşama nedir?
8- 2015 yılı Yapım Programında, yeni bina için ödenek ayrılmış mıdır?"