BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.419,67
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyetçiler New Hampshire'da destek arıyor

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayını belirlemek için düzenlenen ön seçimlerde New Hampshire seçmenleri oy kullanıyor. Seçimde altı aday yarışıyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kasım ayındaki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı olacak ismi belirlemek için düzenlenen ön seçimlerin bugün ikincisi yapılıyor.

Adayların yaz ortasına dek sürecek maratonda başarıya ulaşması için, ilk aşamalarda öne geçmesine önem atfediliyor.

New Hampshire eyaletinde gece yarısı açılmaya başlayan sandıklarda oy kullanma işlemi devam ediyor. Sandıkların büyük bölümü yerel saatle 20:00'de (TSİ 01.00) kapanacak.

Anketler, bu turu da Massachusetts'in eski valisi Mitt Romney'nin önde bitireceğini gösteriyor.

Adaylar arasında en merkezdeki ve ılımlı isim olarak gösterilen Romney, ön seçim için ilk sınavın verildiği Iowa'daki seçimi kazandı.

Ancak beklenmedik bir atak yapan Hıristiyan muhafazakar Rick Santorum'un sadece sekiz oy önünde yer aldı.

Santorum'un Iowa kadar muhafazakar olmayan New Hampshire'da aynı başarıyı yakalamasına fazla şans tanınmıyor.

Buna karşılık Romney'e destek azalma eğiliminde görülüyor.

Ülkenin kuzeydoğusu ucundaki eyalette dün yapılan iki anket Romney'nin en yakın rakibi Teksaslı Temsilciler Meclisi üyesi Ron Paul ile arasının yüzde 13 ve yüzde 17'ye gerilediğini gösterdi.

76 yaşındaki Ron Paul, bu performansı korumaya çalışacak.

Adaylardan John Huntsman, Iowa'da kampanya düzenlemeyerek tüm enerjisini New Hampshire'a odaklamıştı. Bu nedenle buradan alacağı sonuç, kampanyasının geri kalanının kaderini belirleyebilir.

Eski Utah valisi Huntsman, Obama yönetiminin başlarında Çin büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Iowa'daki sonuçlar ardından aday adaylarından Michele Bachmann kampanyasını noktalamıştı. Herman Mc Cain ise Aralık ayında cinsel taciz ve evlilik dışı ilişki iddiaları nedeniyle kampanyasını askıya aldı.

Bu nedenle daha erken aşamalarda, aday adaylarının sayısı altıya düştü.

Romney'e salvo

Iowa'da umduğunu bulamayan Teksas Valisi Rick Perry ise New Hampshire'ı atlayıp Güney Carolina'ya geçti. Perry burada Romney'e yüklenip onu çalışanları işsiz bırakan başına buyruk bir işadamı olarak tasvir etti.

Benzer bir saldırı da John Huntsman'den geldi. "Romney insanları kovmaktan hoşlanıyor, ben onlara istihdam yaratmaktan" dedi.

Newt Gingrich'in yandaşları ise televizyonlarda yayınlatılan bir reklam filminde, Romney'i şirket kültüründen gelme açgözlü bir yönetici olarak gösteriyor.

New Hampshire, seçmenlerin sandık başına gidip oy vererek aday belirlediği ilk eyalet.

Iowa'da ise 'parti toplantıları' yöntemi kullanıldı, burada seçim bölgesi için belirlenen bir ev, okul ya da merkezde toplanan seçmenler görüşlerini anlatıp birbirlerini ikna etme yoluna giderek karara varıyor.

6 Kasım'daki seçimde Beyaz Saray'da ikinci bir dönemi hedefleyen Başkan Obama ise seçmenleri özellikle ekonomik krizin aşılacağı konusunda ikna etmeye çalışacak.