BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Akaryakıtta mucize yaratan gelişme

Bor madeninden üretilen katkı maddesi Bormax, akaryakıtta yüzde 15 tasarruf sağlıyor.

Abone ol

Bor madeninden benzinli ve dizel araçlarda yüzde 15'e varan yakıt tasarrufu sağlayan ve çevreye salınan karbonmonoksit ve zehirli gazları da yüzde 75'e oranında azaltan yakıt ve Motor katkısı Bormax ile ilgili BORMAX Türkiye Distribütörlüğünü yapan TOY Limited Şirketi Sahibi Yakup Toprak Sonsayfa.com'a konuştu

YAKITTA TASARRUF, SİYAH DUMANA SON

Toprak; "Bormax yakıt tasarufu sağlayan bir yakıt katkısıdır. Bu katkı maddesi benzinli ve dizel araçların yakıt depolarına dökülüyor. Bu ürün, yakıtta yüzde 15 tasarruf sağladığı gibi enjektörlerde biriken tortuları temizleyerek siyah dumanı anında kesiyor" dedi.

TALEP YÜKSEK

Aracın düzenli çalışmasını sağlayıp çevreye salınan karbonmonoksit ve zehirli gazları yüzde 75'lere varan oranlara kadar azaltarak çevreye ve insan sağlığına büyük oranda katkı sağlayan Bormax yakıt maddesi Türkiye'de ciddi anlamda rağbet görüyor.

Akaryakıtta yüzde 15 tassaruf sağlayan Bormax katkı maddesi Türkiye Distribütörü Yakup Toprak ile yaptığımız o keyifli röportaj:

Öncelikle sizi tanıyalım?

Ben 1967 yılında Isparta ilinde doğdum, 1989 yılından 2009 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çalıştım. 2009 yılında emekli oldum ve ticarete atılmaya karar verdim.

Mesleğiniz ile ilişkisi olmayan ticarete nasıl atıldınız?

Basit bir şekilde bahsetmek gerekirse; yakın bir arkadaşım vasıtasıyla BORMAX Motor Katkı kimyasalları ile tanıştım. Ürünün aracım üzerindeki etkisine ve tasarrufuna kendim de hayretle tanık olduktan sonra bu ürünün dağıtımını yapabileceğime karar verdim ve emekli olduğum yılın kasım ayında Toy Limited Şirketini kurdum ve halen faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Son zamanlarda kamuoyunda sık sık duyduğumuz Bormax'dan bize biraz bahsedermisiniz?

Elbette. Bor madeninin mucize bir maden olduğunu hepimiz biliyoruz ve bu maden milli madenimiz olup alternatifsiz birçok sektörde hem mamul hem yarı mamul olarak kullanılmaktadır. Fakat bu madene hak ettiği değeri vermekte maalesef millet olarak zayıf kalmaktayız. Kimyadan otomotiv sektörüne, uzay sanayinden teknolojiye, tıptan tarıma, kozmetiğe kadar bir çok sektörde kullanılabilen mucize bir maden. Ve ülkemiz topraklarında dünya rezervlerinin yüzde 80 'ini barındırmaktayız. BORMAX'tan bahsetmek gerekirse, Bu mucizevî elementin sıvılaştırılmasıyla üretilen tek ürün. Benim tabirimle tam bir kaşıkçı elması. Metaller üzerindeki sürtünme katsayısını minimum seviyeye indirerek motor bloğundaki pistonların daha rahat hareket etmesine sebep oluyor ve bundan mütevellit yakıt tasarrufu sağlıyor. BORMAX dünyada eşi benzeri olmayan bir ürün. Motordaki aşınmış yerlere dolgu yaparak aracın yağ yakma ve yağ eksiltme problemlerine de çare üretiyor. Araçta performans ve tork artışı sağlayarak önemli oranda yakıt tasarrufu sağlıyor.

Ne kadar oranda bir yakıt tasarrufu sağlamaktadır?

Aracın ve kullanıcının durumuna göre minimum % 10, maksimum % 15 oranında bir yakıt tasarrufunu ön görüyoruz. BORMAX bana göre yüzyılın buluşu. Otomotiv sektörüne hitap eden yüzyılın nadide ürünlerinden bir tanesi. Piyasaya baktığınızda bor ile ilgili birçok ürüne rastlayabilirsiniz fakat BORMAX bor madeninin sıvılaştırılmasıyla üretilen tek üründür. Bundan mütevellit piyasada bulunan benzer ürünlerin aksine kullanmak için yağ ve yağ filtresi değişimine gerek duyulmaz; yani eski yağ ve yağ filtresi ile de tatbik edebiliyorsunuz. Sürtünmeyi minimuma indirerek, araçtaki performansı arttırıp yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu günün şartlarında bir firmanın depo başına bir litre yakıt tasarrufu için milyonlarca liralık reklam kampanyası yaptığı durumu göz önüne alırsak, biz % 15' e varan oranda yakıt tasarrufu sağladığımızı iddia ediyoruz ama ne yazık ki bunu insanlara tanıtmakta güçlük çekiyoruz. Sizin de yukarıda belirttiğiniz gibi dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyoruz. İnsanları, firmaları, resmi kurumları Türk malı olan ve böylesine tasarruf sağlayan bir ürünü kullanmaya yönlendirmek ülkenin ve bu ülke insanlarının menfaati için önemli bir durum arz eder. Basit bir mantıkla örnek verecek olursak büyük araç filosuna sahip bir firmanın aylık bazda 10 milyon liralık yakıt harcaması yaptığını düşünün; bu rakamın 1,5 milyon liralık kısmı firmanın tasarrufunda kalacaktır. Bunu bu şekilde düşündüğünüz zaman aslında ne kadar önemli bir olaya değinmeye çalıştığımı anlayabilirsiniz.

Yakıt tasarrufu olgusunu biraz daha açar mısınız?

Şöyle arz edeyim; araçlar üzerinde yapılan demonstrasyon çalışmaları neticesinde, Bir aylık periodlarla önce BORMAX kullanılmadan önce sarf edilen yakıtın kayıtları ve kullanıldıktan sonra elde edilen kayıtları karşılaştırıldığında elde edilen veriler şoförün durumuna ve yol şartlarına göre değişkenliği de göz önünde bulundurarak % 10 ile 15 arasında seyreden bir tasarruf edildiğini tespit ettik.

Peki bu sonuç sadece tek araçta mı tespit edildi?

Tabi ki hayır! Bu demonstrasyon çalışmalarını bir çok kez bir çok araçta denedik ve aynı sonuçları elde ettik, Bunun dışında çevremizden edindiğimiz görüşler ve ürünü kullanan şahısların görüşleri de bize bu noktada ışık tuttu.

Sadece yakıt tasarrufu argümanıyla mı yola çıktınız yoksa ürünün başka etkileri de var mı?

Hayır. BORMAX sadece yakıt tasarrufuna ya da performansa yönelik bir ürün değil aynı zamanda çevreci bir ürün de. Yukarıda bahsettiğimiz sürtünme kat sayısını minimize ederek motorun sessiz çalışmasına sebep olması ses kirliğinin önüne geçmektedir. Ve aynı zamanda egzozdan çıkan karbon dioksit ve zehirli gaz salınımını da en aza indirerek çevreye sağladığı yararı siz düşünün. Bunu nasıl müşahede ettiğimizi merak edebilirsiniz. Şöyle ifade edeyim; Egzoz emisyon ölçümü yapan yetkili bir firmadan alınan sonuçlar incelendiğinde, emisyon ölçüm yasal sınırının 2.50 olduğu ülkemizde, BORMAX kullanılmadan önce emisyon değeri 7.80 olan bir dizel motorlu araçta, BORMAX MOTOR KATKISI ve BORMAX DİZEL YAKIT KATKISI'nın kombine kullanımından sonra bu ölçüm değerini 1.93'e indirdiğini görülmüştür ve elimizde yetkili firmalar tarafından imzalanıp mühürlenen belgeler de mevcut.

Emisyon değerlerini ciddi oranda düşürmektedir. Günümüz şartlarında büyük araç filolarına sahip kurum ve kuruluşlar, egzoz emisyon kirliliğini gidermek ve çevreyi korumak için ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapmaktadırlar. Kyoto sözleşmesinden bahsetmek gerekirse; Bu protokolü imzalayan ülkeler karbon dioksit ve sera gazı salınımı azaltmaya söz vermişlerdir. Protokol, ülkelerin atmosfere saldıkları karbon miktarını 1990 yılındaki düzeylere düşürmeyi gerekli kılmaktadır. Sözleşmeyi incelediğimizde, Atmosfere salınan sera gazı miktarı \\\\% 5'e çekilmesi, endüstriden ve motorlu taşıtlardan kaynaklanan sera gazı salınımını azaltmaya yönelik mevzuatın yeniden düzenlenmesi, atmosfere salınan metan ve karbon dioksit oranının düşürülmesi için alternatif enerji kaynaklarına yönelme çalışmaları ve fazla yakıt tüketen ve bu nedenle fazla karbon üretenden daha çok vergi alınması gibi maddeler göze çarpmaktadır. Bu çerçevede BORMAX'ın özellikleri önem arz etmektedir.

Peki bu ürünü insanlara tanıtma anlamında girişimleriniz oldu mu? Bunun için çalışmalarınız mevcut mu?

Bu ürünü tanıtma anlamında girişimlerimiz tabi ki oldu. Bunun için çalışmalarımız da mevcut. Örneğin; TRT televizyonunun vasıtasıyla yarım saatlik bir programa katıldım. Daha sonra BORMAX'ı test edip bir şekilde insanlara tanıtmak maksadıyla ürünü Bor Enerjiye götürdüm, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına götürdüm, Ticaret Bakanlığına götürdüm, ODTÜ'ye götürdüm. Gazi Üniversitesine götürdüm.

Peki aldığınız cevap ne idi Yakup Bey?

Pek başarılı olamadık. Emisyon ölçümünü düşürdüğünden bahsettiğimde Çevre Bakanlığından aldığım cevap ' Akşama kadar bunun gibi yüz tane ürün geliyor. Hangi birini test edelim' oldu. Başarılı olamıyorsunuz. Yani bürokrasiyi bir türlü aşamıyorsunuz. Benim BORMAX ile ilgili ticari kaygımın ötesinde ekonomiye sağlayacağı faydadan kasıtla milli menfaat çerçevesinden baktığım için çaba gösteriyorum. Günümüz şartlarında benzinin litre fiyatının 4,5 liraya ulaştığı zamanda biz yüzde 15'lere varan bir yakıt tasarrufundan bahsediyoruz. Fakat bütçemiz yeterli olmadığından ne yazık ki yeterli reklam harcaması yapamadığımız için bu ürünü insanlara tanıtmakta yetersiz kalıyoruz.

Maalesef kendi elinizdeki bu değeri insanlara tanıtamadığınızdan dolayı başarılı olamıyorsunuz. Bu gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kanunlar kapsamında enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarını ve enerji kullanımındaki verimliliği artırmaya ilişkin amaçlara hizmet etmektedirler. Bu anlamda ürünümüzün ele alınıp incelenmesi aslında milletimizin menfaati açısından önem teşkil etmelidir.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye bu gün enerjiyi en yüksek maliyete temin eden ülkelerin başında geliyor. Yakıt tüketiminin çok olduğu ülkemizde insanlar tasarruf ürünlerine ilgi göstermektedirler. BORMAX kesinlikle bir tasarruf ve komple bir bakım ürünüdür. Memlekete hizmetin türevleri var. Ekonomiye hem birey olarak, hem de ülke olarak katkı sağlayacak bir ürünü pazarlamak ve tanıtımını yapmak da bence memleket sevgisi adına önemli bir hizmet olduğu kanaatindeyim. Buradan tüm araç sahiplerine, büyük araç filolarına sahip firmalara, nakliye firmalarına, inşaat firmalarına, yolcu taşımacılığı yapan firmalara, devlet kurumlarına, kuruluşlarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Çevre Bakanlığına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sizin vasıtanızla seslenmek istiyorum. İllaki ürünüm alınsın demiyorum. En azından demonstrasyon anlamında bir çalışma yapılsın, ürünün etkisini müşahede edildikten sonra kullanmaya karar verebilirler. Böyle bir amaca hizmet etmek beni gerçekten çok mutlu edecektir.

http://www.toylimited.com.tr/