BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.397,10
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanlığı'ndan Esad ve Rusya açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin Esed konusundaki pozisyonunda değişiklik olmadığını belirterek, "Suriye'de Esed'li siyasi geçiş süreci mümkün demek için henüz erken" ifadelerini kullandı.

Abone ol

Ankara'da bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinin ardından iki ülke ilişkilerini, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Batı'nın tavrını ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi.

Reuters'ın geçtiği habere göre "Türkiye'nin Esed'in gitmesi gerektiği konusundaki pozisyonunda değişiklik olmadığını" söyleyen Kalın, "Suriye'de Esed'li siyasi geçiş süreci mümkün demek için henüz erken" ifadelerini kullandı.

Kalın, "Esed'in zaman kazandığında dair endişelerimiz var" diye ekledi.
Türkiye ile Rusya arasında geçen Kasım ayındaki uçak krizi sonrası ilişkilerin normalleşme sürecine de değinen Kalın, "Rusya ile Türkiye NATO'nun en güçlü müttefiklerinden biri olmaya devam edecek. Rusya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliğimiz konusuna göle düşüremez" dedi.
Rusya ile 'terörle mücadele' ittifakı olduğuna dikkat çekip, "Rusya ile birlikte terörle mücadele konusunda mutabakatımız var, buna Kürt militanlar ve IŞİD de dahil" diye konuştu.

'Tek bir batılı lider bile ziyarete gelmedi'

Sözcü Kalın, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası batı ülkelerinin liderlerinin Türkiye'ye henüz destek ziyareti gerçekleştirmediğini anımsatırken, "Türkiye geçen ayki başarısız darbe girişimi sonrası Batılı müttefiklerinden destek bekledi. Ancak bir tane Batılı devlet başkanı bile ziyarete gelmedi" dedi.

Batı medyasında darbe girişimi sonrası gözaltı ve tutuklamalarla ilgili haberlerin 'çarptırıldığı' uyarısı yapan Kalın, böylesi bir girişimin bir daha tekrarlanmaması için bu tür adımların 'normal' karşılanması gerekiğini vurguladı.