BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Cumhurbaşkanlığı seçimi Erdoğan ve İhsanoğlu oy oranları

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ne olur? 2011 Genel Seçimleri'ne göre Erdoğan'ın yüzde 1 İhsanoğlu'nun ise seçilmek için yüzde 10 oranında oya ihtiyacı var

Abone ol

İNTERNETHABER- CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖZEL

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanlığı görevine gelecek isim seçimle belirlenecek. 10 Ağustos günü Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci tur seçimi için sandık başına gidecek seçmenler Türkiye'nin 12'nci cumhurbaşkanını seçecek.

Peki 10 Ağustos günü birinci turu yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları ne olur? Cumhurbaşkanı adaylarından hangisi Çankaya'ya daha yakın? CHP ve MHP'nin öncülük ettiği 'çatı aday' birliği seçim sonuçlarını nasıl etkiler?

Bu soruların yanıtları 2011 yılında yapılan Milletvekili Seçim Sonuçları ile 30 Mart Yerel Seçim sonuçlarında gizli.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını analiz ederken, son iki seçimde partilerin aldıkları oy oranları yol gösterici nitelikte.

BİRİNCİ TURDA CUMHURBAŞKANI SEÇİLİR Mİ?

Yüksek Seçim Kurulu-YSK'nın seçim kurallarına göre, Cumhurbaşkanı adaylarından birinin birinci turda seçilmesi için yüzde 50'nin üzerinde oy olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adaylardan herhangi birinin birinci turda yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde seçimler ikinci tura kalacak. Seçmenler ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi için 24 Ağustos'ta ikinci kez sandığa gidecek ve birinci turda en çok oyu alan iki cumhurbaşkanı adayından birini seçecek. İkinci turda yüzde 50 şartı aranmayacak.

BİRİNCİ TURDA ZAFERE KİM DAHA YAKIN?

Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda cumhurbaşkanı adaylarından hangisi Çankaya'ya daha yakın?

Bu sorunun yanıtını  2011 Genel Seçim Sonuçları'yla analiz edelim.

2011 Genel Seçimleri'nden birinci parti olarak çıkan AK Parti, seçmen oylarının yüzde 49.95'ini almıştı.

AK Parti'nin 2011'den bu yana mevcut oy oranını koruduğu varsayılırsa, AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci turda cumhurbaşkanı seçilmesi için yüzde 1'den daha az bir oya ihtiyacı var.

Analistlerin dikkate aldığı bir diğer oy oranı da 30 Mart yerel seçim sonuçlarına ait. AK Parti'nin en son yerel seçim sonuçlarına göre 'oy kaybına' uğradığı görüşünde olan analistlere göre, AK Parti'nin güncel oy oranı yüzde 45.6. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları için yerel seçim sonuçları dikkate alındığı taktirde ise Erdoğan'ın birinci turda seçilmesi için yüzde 5'in üzerinde oy artışı yakalamış olması gerekiyor.

2011 Genel Seçim sonuçları partileri oy oranı dağılımları.png

2011 Genel Seçim Sonuçları'na göre partilerin aldıkları oy oranları tablosu

'ÇATI ADAY' BİRLİĞİ İŞE YARAR MI?

CHP ve MHP'nin öncülük ettiği 'çatı aday' birliği Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na Çankaya yolunu açabilecek mi?

Bu soruya yanıt vermeden önce, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını destekleyen partilere ve oy oranlarına bir göz atalım.

İhsanoğlu'nun adaylığını destekleyen partiler şöyle:

CHP, MHP, DSP, LDP, DP, BTP, BBP, DHP, TSİP, DYP, KP, HAP ve TURK Parti. 

Çatı adayı destekleme kararı alan 13 partiden 2011 Genel Seçimleri'ne katılan partilerin aldıkları oy oranları ise şöyle:

CHP yüzde 25.94

MHP yüzde 12.98

DSP yüzde   0.25

LDP yüzde    0.04

DP  yüzde    0.65

BBP yüzde    0.75

Çatı adayı destekleyen partilerin 2011 seçim sonuçları dikkate alındığında ortaya çıkan toplam oy oranı yüzde 40.17'de kaldı.2011 seçim sonuçları dikkate alındığında çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun birinci turda seçilmesi için yüzde 10'a yakın oranına ihtiyacı bulunuyor. 

YEREL SEÇİM SONUÇLARI DİKKATE ALINIRSA...

30 Mart Yerel Seçim Sonuçları dikkate alındığında ise çatıya destek veren partilerin toplam oy oranı yüzde 44.72'ye yükseliyor. Yerel seçim sonuçları dikkate alındığında ise çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmesi için yüzde 6 civarında oya ihtiyacı bulunuyor. 

30 Mart 2014 Yerel Seçim Sonuçları partileri oy dağılımı.png