BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı ve Haşim Kılıç aynı masada!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğindeki yemeğe, yasama adına Cemil Çiçek, yürütme adına Başbakan Davutoğlu katıldı yemekte Haşim Kılıç da yer aldı.

Abone ol

Her yıl gerçekleştirilen "erklerin buluşması" toplantısı kapsamında Cumhurbaşkanlık Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliğinde gerçekleştirilen yemekte yasama, yürütme ve yargı organları başkanların biraraya geldi.

Saray'daki öğle yemeğinin davetlileri, yasama adına TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yürütme adına, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve yargı adına yüksek mahkeme başkanlarından oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birbirine yakın oturduğu gözlemlenen Haşim Kılıç'ın fotoğrafı sosyal medyada yayıldı.

MASADA KRİTİK İSİMLER

Yemek, son dönemde hükümetin TBMM'ye getirdiği yargı reformu yasalarını sert şekilde eleştiren yargı organları başkaları ile, yürütme erkini biraraya getirmesi açısından önem taşıyor. Yargı reformu, özellikle de Yargıtay'ın yapısındaki değişiklik, Yargıtay Başkanı Ali Kalkan tarafından sert sözlerle eleştirilmiş, hükümet de bu eleştirilere aynı sertlikle yanıt vermişti.

Yine yargı alanında atılan adımlar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç tarafından eleştirilmişti. Kılıç'ın açıklamaları da, hükümet üyeleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yemeğe, hem Kılıç, hem de Ali Kalkan'ın dışında, "erklerin buluşmasındaki" tek kadın olan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de katıldı.

1.20150128152603.jpg 

ERDOĞAN VE KILIÇ EN SON NE ZAMAN BİRARAYA GELDİ?

Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç en son 25 Nisan 2014 tarihinde, Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde, Anayasa Mahkemesi'nin 52. Kuruluş yıldönümünde bir araya gelmişti. Kılıç, törende yaptığı konuşmasında, iktidar yetkililerinin 17 Aralık operasyonu sonrası yargıya yönelik "paralel yapı/çete" suçlamalarını çok sert eleştirmişti.

Erdoğan da Kılıç'ın bu konuşmasına tepki göstererek, 29 Nisan 2014 tarihinde yaptığı açıklamada, AYM'yi "hukuki değil, politik karar vermekle" suçlamıştı. Erdoğan, "Biz Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uyarız ama eleştirimizi de yaparız. Öyle kararlar veriyorlar ki hukuki değil, politik. Yargının kararlarıyla konuşması gerekir. Ama bugün bir konuşma yaptı, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı orada. Herkese ders verdi. Bugünkü konuşma benim üzülerek dinlediğim bir konuşmaydı. Bu konuşmanın altından da sayın başkan ömrü boyunca kurtulamayacak" demişti.

YARGITAY VE HÜKÜMET GERGİNLİĞİ

Yargıtay ile Hükümet arasında ise, Yargıtay'ın yapısını değiştiren yasa nedeniyle gerginlik yaşandı. Yargıtay Başkanı Ali Kalkan, 24 Kasım 2014'te yaptığı açıklamada, "Kurumsal ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz sorulmadı" dedi. yasayı "Yargıtay'a müdahale" olarak nitelendiren Kalkan, "Bu müdahale, daha ne zamana kadar devam edecektir? Yürütme bu kurul nasıl oluşursa memnun kalacaktır? Bu kurula 3. kez seçilecek olan yüksek yargı üyelerine bu türden bir memnuniyet yükünü yüklemek onlara da haksızlık olmayacak mıdır?" ifadesi kullanılmıştı.

FEYZİOĞLU'YLA YAŞANAN GERGİNLİK

Yargıtay ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında ise, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu nedeniyle gerginlik yaşanmıştı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 1 Eylül 2014 tarihinde yapılan adli yıl açılış törenine davet etmesine rağmen Erdoğan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun törende konuşması nedeniyle katılmadı. Adli yıl açılış törenleri de daha sonra, TBMM'den geçirilen ve Yargıtay'ın da yapısını değiştiren yargı paketiyle yürürlükten kaldırıldı.

KILIÇ VE KALKAN'IN SON YASAMA-YÜRÜTME-YARGI BULUŞMASI

Saray'daki " yargı erkleri buluşması", Hükümete yönelik eleştirileriyle dikkat çeken AYM Başkanı Haşim Kılıç ve Yargıtay Başkanı Ali Kalkan'ın katılacağı son yasama-yürütme- yargı buluşması olacak. Her iki isim de yakın tarihlerde yaş haddinden emekli oluyorlar.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, 13 Mart 2015 tarihinde Yargıtay başkanı Ali Alkan'da 9 Şubat 2015'te yaş haddinden emekli olacak.