BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,80
ALTIN 2.478,29
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Gül elinde kumandayla geziyor

Cumhurbaşkanı Gül elinde kumandayla kanalları gezdiğini ve oluşturulan tablodan rahatsız olduğunu söyleyerek uyardı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Büyük Selçuklu Mirası projesi tanıtım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gezi Parkı eylemleri için değerlendirmelerde bulundu.

Gül, iş dünyası ile yaptığı görüşmeleri ve dışarıda tereddütler oluşmaya başladığını belirtmişti. Gül yatırımların Türkiye'de herkesin işine yaradığını eylemlerin bu şekilde sürdürülmemesi gerektiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Gül program sonrası Star gazetesinden Elif Çakır ve Yenişafak gazetesinden Abdülkadir Selvi'ye değerlendirmelerde bulundu.

Gül 'demokrasi sadece sandık demek değildir' sözlerinin yanlış algılandığını demokrasinin birinci gereğinin sandık olduğunu söyledi.

Gül yabancı kanalları elinde kumanda ile tek tek gezdiğini ve yansıtılan manzaranın kötü olduğunu söyledi.

Gül kendisine yöneltilen 'Olan biten hakkında ne düşünüyorsunuz ilk günlerde mutedil mesajlar verdiniz sonrasında sustunuz?' sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

Yabancı kanalları izliyor musunuz? Y­abancı kanallar Türkiye’yi nasıl gösteriyorlar izliyor musunuz? Sanki bir çatışma ortamı varmış gibi gösteriyorlar. Bu Türkiye’ye yapılmış en büyük kötülüktür. Türkiye’de 10 yıldır yapılan hizmetlere bakın, Türk ekonomisini, Türkiye’nin içeride ve dışarıda çok üst noktalara taşıdık. Bunun zedelenmesi kime fayda getirir? 10 yıldır iğneyle kuyu kazar gibi çalışıldı bu ülkede. Yazık değil mi? Maalesef birileri bu imajı bir haftadır yıkmaya çalışıyor.

YABANCI KANALLAR ÇATIŞMA VAR GİBİ GÖSTERİYOR 

­Daha net şöyle sorayım size bugün Bağdat’a gider misiniz diye sorsam? Düşünürsünüz değil mi? Bir çatışma var orada. Yabancı kanallar Türkiye’de böylesi bir ortam varmış gibi Türkiye’nin imajını zedeliyorlar. AB Türkiye’yi orantısız bir şekilde eleştiriyor ve orantısız tepki gösteriyor.

ATEŞİ SÖNDÜRMEYE ÇALIŞTIM 

­Gezi Parkı eylemlerinin başladığı ilk günler de söylemem gerekenleri söyledim. Bana ihtiyaç vardı. Ev sahibi olarak siz ne yaparsanız evinizde huzur olsun, sakinlik olsun isterseniz değil mi? Ben de onu yapmaya o ateşi söndürmeye çalıştım. Yıllarca Dışişleri bakanlığı yaptım siyasetin içinden geldim ve siyaset yapmayı bilirim. Ancak bu ülkede son sözü söyleyecek mevki var elbette.

BEYAZ SARAY'IN ÖNÜNÜ KAPATIN BAKALIM NE OLUYOR? 

­O gençlerin mesajını daha ilk günden aldık. Ama yeter artık. Fransa’da De Gaulle meydanını, New York’ta 5. Caddeyi böyle kapatabilir misiniz? Beyaz Saray’ın önünü kapatın bakalım ne oluyor?

En fazla 1 saat eylem yaparsın derdini anlatırsın ve alanı boşaltırsın. Şiddete başvurmazsın, ortalığı yakıp yıkmazsın.

SANDIK VE SEÇİLMİŞE SAYGI 

­İlk günlerde ‘Demokrasi sadece sandık değildir’ demiştim sözüm yanlış yorumlandı izah etme gereği hissettim. Birincisi Türkiye demokrasiye inanan ve demokrasi kurallarını çalıştıran bir ülkedir. Demokrasinin bir gereğidir sandık ve seçilmişe saygı duyarsın. Ülkeyi yönetecek irade sandıktan çıkar. Beğenmediğin politikaları olursa bunu da barışçı eylem ve gösterilerle dile getirirsin bu da demokrasinin bir gereğidir. İllegal örgütler devreye girerse buna müsaade etmemek gerekir elbette. Bir ülkenin imajını yapmak kolay değil, imajımı zedeleyici davranışlara da müsaade etmemek gerekir.
­
Henüz yolun başındayız. Bu ülke için daha yapacak çok işimiz var. Türkiye’yi bu gündemle meşgul etmek bu ülkeye yapılan haksızlıktır.