BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği oluyor 24 Mart'ta...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'düşük faiz' isteği gerçekleşiyor? Uzmanlara göre faizlerde düşüş dönemi başlıyor. Beklentilere göre, Merkez Bankası 24 Mart'taki PPK toplantısında faiz koridorunda indirime gidecek.

Abone ol

ABD Merkez Bankası-FED'in faiz artışını ertelemesi ardından gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 24 Mart'ta vereceği yeni faiz kararında. 

Uzmanların beklentilerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği faizlerde düşüş dönemi başlıyor.

Beklenti anketlerine göre Merkez Bankası faiz üst koridorunda indirime gidebilir. Faiz oranlarında ise indirim beklenmiyor. Ancak uzmanlara göre, 'Faizlerde düşüş dönemi başlıyor.'

Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinden,  'Dış kaynak akışı ve düşen enflasyona bağlı olarak faizlerde düşüş dönemi başladı' öngörüsünde bulundu. 

Yıldırım faiz oranlarına ilişkin şunları yazdı:

En son ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarını ötelemesiyle küresel piyasaların bahar aylarındaki atmosferi nispeten netleşti. 18 Mart Cuma günü ele aldığımız gibi, küresel çapta bol ve ucuz paraya devam edilecek. Ufukta da henüz enflasyon olmadığı, düşen petrol fiyatları potansiyel enflasyonu baskıladığı için, bahar atmosferi aylarca devam ettirebilir.

- Böyle bir konjonktür küresel risk alma iştahını artırdı ve bu iştahı canlı tutmaya devam edebilir. Para ve sermaye yeniden gelişmekte olan ülkelere yollanıyor. Zaten şubat ayında bu hareket başlamıştı.

FAİZ ORANLARI GEVŞİYOR

- Bunun sonucunda gelişen ülkelerin kurları değer kazanıyor. Dolar değer kaybediyor. Değer kaybeden dolara karşı Euro ve yen de değerleniyor. Bütün gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de de piyasa faiz oranları gevşiyor.

- Böyle bir dış konjonktür Türkiye’ye yarar. Sermaye girişlerini artırarak hisse senetlerinden tahvillere ve Türk Lirası’na kadar yabancı alımlarını güçlendirir. Belirttiğimiz gibi zaten faizler düşme eğilimine girmişken Türkiye yatırım yapan yabancılar da hem sermaye kazancı hem de değerlenen TL üzerinden para kazanırlar.

- Merkez Bankası da bu hafta bir faiz kararı verecek. Eğer faiz düşüşüne Merkez Bankası da katılırsa Türkiye’ye yönelik sermaye girişlerini daha cesaretlendirebilir. Bu durumda mevduattan kredilere faiz oranlarında geri çekilmeler meydana gelmesini beklemek gerek. Çünkü hem dış kaynağın maliyeti düşecek hem de içeride en azından bahar aylarında enflasyon da gerileyecek.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Yiğit Bulut

YİĞİT BULUT'TAN FAİZ İNDİRİMİ ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut TRT'de yaptığı açıklamalarda Merkez Bankası'nın faiz indirecek adımları atması gerektiğini söyledi.

Bulut, Merkez Bankası'nın en azından faiz koridorunun üst bandını düşürmesini beklediğini söyledi. Dolar/TL ile ilgili analiz de yapan Bulut, doların 2,88-2,92 bandını aşmaması durumunda 2,80-2,82'ye döneceğini söyledi. 

Bulut, TRT Haber kanalının canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Faiz mutlaka ve mutlaka aşağı gelmeli. Burada artık piyasadaki verileri görerek ve Türkiye'de para girişi olduğunu görerek ve Türkiye'nin pozitif ayrıştığını görerek artık Merkez Bankası'nın da bu faiz indirimi ile ilgili adım atması gerekiyor" dedi.

Sonuçları 24 Mart'ta açıklanacak olan TCMB Mart Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutması beklenirken, faiz koridorunun üst bandında bir indirim ise düşük de olsa beklentiler arasına yer alıyor.

Bulut, TCMB'nin bu haftaki kararla ilgili beklentilerinin sorulması üzerine ise, "Ben vatandaş olarak artık TCMB'nin faizlerde, en azından koridoru yukardan aşağı doğru çekerek daraltması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Bulut artık faizlerde aşağı doğru trendi başlatacak adımların atması gerektiğini de söyledi.

Merkez Bankası faiz oranları

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ YAPMAZ DİYENLER DE VAR!

Türkiye'yi yakından takip eden Nomura Gelişen Piyasalar Stratejisti Tim Ash de Merkez Bankası faiz kararına ilişkin tahminini açıkladı. 

Ash, "Merkez Bankası bence bu noktada faiz indirimine gitmeyecektir. Merkez Bankaları çok ihtiyatlı davranıyor, ihtiyatlı olmaya devam edeceklerdir" yanıtını verdi.

Ash Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Nisan ayından görev süresinin dolacak olması üzerine de değerlendirmelerde bulundu.

Genel konsensusun Başçı'nın gideceği yönünde olduğunu söyleyen Ash, "Başçı'nın gidişi doğrudan negatif olmaz, ama yerine kimin geleceği önemli" dedi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİ ANKETLERİ NE DİYOR?

AA Finans'ın, TCMB'nin 24 Mart Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ve faiz koridorunun alt bandında değişiklik öngörmüyor. Faiz koridorunun üst bandına ilişkin ise ekonomistlerden biri 25 baz puanlık, biri de 50 baz puanlık indirim yapılacağını tahmin ediyor.