BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan milletvekilleriyle buluştu "Züğürt Ağa'' diyaloğu damga vurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün milletvekilleriyle istişare toplantısında bir araya gelirken Kars Milletvekili Yunus Kılıç'ın bakanlara ulaşamadıklarını "Züğürt Ağa" örneğiyle anlatması üzerine, Erdoğan, "Züğürt Ağa kim?" diye sorması dikkat çekti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde 3. grup milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. Bu kez Denizli’den Sivas’a kadar harf sırasına göre illerin milletvekilleri davetliydi. Milletvekilleri ağırlıklı olarak yeni sistemden şikayetçi oldu.

Sistemin uygulaması, bakanlarla ilişkiler, şikayet konusu oldu. Milletvekillerinin yeni sistemdeki pozisyonundan yakınmalar bu toplantıda da sürdü. Ancak bu kez çarpıcı bir örnekle milletvekilinin düştüğü durum doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarıldı.

“Köyü elinden alınmış Züğürt Ağa’ya döndük''
Habertürk'te yer alan habere göre; Kars Milletvekili Yunus Kılıç, seçim bölgelerinin sorunlarıyla ilgili olarak bile bakanlara ulaşamadıklarını söyledi. Kılıç, “Köyü elinden alınmış Züğürt Ağa’ya döndük. Herkes milletvekilinden bir şey bekliyor. Ama elimizde yetki yok. Bakanlar telefonlarımıza çıkmıyor. Bakanlara ulaşamayınca hiçbir şey yaptıramıyoruz. Milletvekilinin bir ağırlığı kalmadı” diye konuştu.

“Züğürt Ağa kim?” diye sordu
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sözler üzerine, “Züğürt Ağa kim?” diye sordu. Bunun üzerine Kılıç, Şener Şen’in başrolünü oynadığı Züğürt Ağa filminden örnekler verdi. Züğürt Ağa’nın köyünü kaybedince büyük şehirde başına gelenleri anlatan Kılıç, milletvekillerinin, köyü elinden alınmış Züğürt Ağa’nın içine düştüğü duruma düştüğünü vurguladı. Gülüşmelere neden olan Züğürt Ağa örneği üzerine, Cumhurbaşkanı, “İlk kabine toplantısında bakanlara bunu söyleyeceğim” dedi.

Seçimlerin kaybedilme nedeni sıralandı
"İstişare sünnettir. Biz dışardan aldığımız bilgileri tespitleri aktarmakla görevliyiz. Vatanımız milletimiz için hayırlı sonuçlar doğurması için bunları aktarıyoruz” diyen bir milletvekili de İstanbul seçiminin kaybedilme gerekçelerini sıraladı. Halkla diyalog kopukluğu, emeklilikte yaşa takılanlar ve Suriyeli mültecilere tepkiler gibi olumsuzlukların seçim sürecinde partinin aleyhine bir tablo oluşturduğunu vurguladı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiç mi olumlu bir şey yok” diye karşılık verirken, “Olumlu olan şeyleri bütün dünya görüyor” dedi.

Nabi Avcı'dan öneri
Bu arada Eskişehir Milletvekili eski bakan Nabi Avcı da, bu tür istişare toplantılarının farklı konularda sürekli hale getirilmesi ve grup toplantılarının ardından kapalı toplantılarda gündemin değerlendirilmesini önerdi.

Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’a tepki
İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da, partiden ayrılmak üzere hazırlık yapan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ı eleştirirken, "Kendi dönemlerinde MYK ve MKYK’da kendileri de istişare yapmadılar. Şimdi bu tür gerekçelerle partiyi eleştiriyorlar” diye tepki gösterdi.

“Ayrılanlardan biri de benim sınıf arkadaşım''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu gibi partiden ayrılıp parti kurma hazırlığı içinde olanlara, eski yol arkadaşlarının başına gelenlerden örnek vererek uyarıda bulundu. Parti kuranların hiçbir zaman başarılı olamadıklarına işaret eden Erdoğan, “Ayrılanlardan biri de benim sınıf arkadaşım. Ordu'dan belediye başkanlığına aday oldu, Hilmi Bey'in karşısında perişan oldu” dedi.