BIST 9.940
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.446,26
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gebze-Halkalı tren hattını açtı artık 1 saat 10 dakika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze-Halkalı tren hattının açılışını yaptı, artık iki yaka arası yolculuk sadece 1 saat 10 dakika sürecek.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze-Halkalı tren hattı açılış töreninde halka seslendi. Açılış töreninin ardından, Gebze-Halkalı banliyö tren hattının ilk seferi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. Hat seferinin ilk sürüşünü Erdoğan yaptı.

Marmaray ile birleştirilen Gebze - Halkalı banliyö tren hattı günde 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak. Gebze-Halkalı tren hattı İstanbullulara 1 saat 10 dakika kazandıracak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni hatla ilgili şu bilgileri verdi:

-İstanbul'un 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. İstanbul'un 170 km olan raylı sistem uzunluğu 233 km'ye çıkarıldı. 

-Trafik yoğunluğu en çok olan bu hat, saatte tek yönde 75 bin günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak. Normalde 100 bin araçla taşınabilecek yolcuyu bu hat ulaştıracak.

-Marmaray'la birlikte 43 istasyondan oluşan bu hat diğer hatlara entegrasyonuyla da İstanbul trafiğinde önemli rahatlamaya yol açacak. Bu hatta çalışacak 440 vagondan 300'ü ülkemizde üretildi.

Gebze - Halkalı tren hattı Marmaraya entegre edildi. Hat için yaklaşık 8,5 milyar lira harcandı.

"Demir ipekyolunun İstanbul etabını burası oluşturuyor"
-Bugün hizmete açtığımız bu hattın bir diğer özelliği Londra'dan Pekin'e uzanacak demir ipekyolunun İstanbul etabını burası oluşturuyor. Bu hatla birlikte Yüksek Hızlı Trenlerimiz Halkalı'ya kadar devam edecek. 

Açılış töreninin ardından trene binen Erdoğan, Kartal'dan Maltepe İstasyonu'na kadar seferi kendisi yaptı. İlk sefere Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan katıldı.


Edirne'ye de hızlı trenle gidilecek

Törende konuşan AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, artık İstanbul'un her tarafından hızlı trenle Ankara ve Konya'ya rahatlıkla gidilebileceğini anlatarak şunları söyledi:


- "Bir, iki yıl sonra Edirne'ye de hızlı trenle gitmek mümkün olacak. Burada kullanılan raylar, Türkiye'de imal edilmiştir. Yerlidir, millidir. Artık kimseye ihtiyacımız yok. İhtiyacımız olan şey, ay yıldızlı bayrağımızdır, devletimizdir, toprağımızdır ve aziz milletimizdir. Marmaray, Avrasya Tüneli ve bu projenin de temelini Cumhurbaşkanımızla attık ve bugün açılışını birlikte yapmaktan büyük bir onur duyuyorum."

Kartal'a 16 kilometrelik havaray sistemi kurulacak.

İstanbul için çok güzel projeleri olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: 

-"Kartal, birinci, ikinci etap kentsel dönüşümünü mutlaka gerçekleştireceğiz. Kartal'dan Sancaktepe'ye monoray yaparak raylı sistemi güneyden kuzeye uzatarak Sancaktepe ile Sultanbeyli'yi birleştireceğiz. "

Halkalı - Gebze banliyö hattı durakları şöyle: