BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.398,07
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı adayları da Tahrir Meydanı'nda

Tahrir meydanındaki gösterilere katılan Cumhurbaşkanı adayı Ahmed Şefik, İslamcı rakibini ülkedeki Hristiyanları baskı altına almakla suçladı.

Abone ol

Mısır'da Hüsnü Mübarek döneminde Başbakanlık yapmış olan Cumhurbaşkanı adayı Ahmed Şefik, İslamcı rakibini ülkedeki Hristiyanları baskı altına almakla suçladı.

Mübarek’in ömür boyu hapis cezasına mahkum edilmesinin ardından Kahire’de düzenlenen gösteriye katılan Şefik, Müslüman Kardeşler’in sekter bir devlet kurmayı amaçladıklarını öne sürdü.

Yaklaşık 1000 Mübarek karşıtı eylemci, Mübarek ve iki oğlunun yolsuzluk suçlamalarından beraat etmelerini ve altı üst düzey polis yetkilisinin ceza almamasını protesto etmek amacıyla Tahrir Meydanı’nda toplandı.

Mübarek ve İçişleri Bakanı Habib el Adli, geçen sene Arap Baharı gösterileri sırasında eylemcilerin öldürülmesinden suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi.

Savcı, Mübarek'in cezasının yanısıra, üst düzey polis yetkililerine verilen beraat kararının temyiz edileceğini söyledi.

BBC Kahire muhabiri Yolande Knell, hukuki sürecin devam etmesinin eylemcileri daha da öfkelendireceğini belirtti.

İstikrarsız ortam

Mübarek döneminin son Başbakanı ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı olan Şefik, 16 – 17 Haziran tarihlerinde yapılacak seçimlerde Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’ye karşı yarışacak.

Bugün yayınlanan bir televizyon programında Şefik, Müslüman Kardeşler'i Koptik Hristiyanlara şantaj yapmakla ve oy kullanmalarını engellemeye çalışmakla suçladı.

Şefik, ayrıca Müslüman Kardeşler'in ilk turda kendisine oy veren seçmenleri korkutmaya çalıştığını öne sürdü.

BBC muhabirine göre, eylemciler, Ahmed Şefik’in ilk turda aldığı başarının Mübarek destekçilerinin etkilerinin hala devam ettiğini gösterdiğini düşünüyor.

Kahire’de ve diğer şehirlerde binlerce kişi cezaların verilmesinin ardından protesto gösterileri düzenledi.

Cumartesi gecesi Tahrir Meydanı’na gelen Muhammed Mursi yaptığı açıklamada seçildiği takdirde göstericilerin ölümünden suçlu bulunan Mübarek’in ve diğer yetkililerinin yeniden yargılanacaklarını söyledi.

Mısır'ı 30 yıl boyunca yöneten Mübarek, Arap Baharı'nın sonucunda yargı önüne çıkarılan ilk devlet başkanı oldu.

Yargıç Ahmed Rıfat, kararı açıklarken "Mübarek ve Adli’nin silahsız eylemcilere karşı öldürücü oranda güç kullanılmasına engel olmadıklarını" söyledi.

Mübarek ve iki oğlu, yolsuzluk suçlamalarından beraat etti.

Ancak Mübarek’in oğulları borsaları manipule ettikleri suçlamasından dolayı tutuklu kalmaya devam edecekler.

Mısır'da 1981 yılından 2011 yılına dek iktidarda olan Mübarek'in, 850 eylemcinin öldürülmesinden dolayı idam cezasına mahkum edilmesi de ihtimal dahilindeydi.