BIST 10.209
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.398,71
HABER /  GÜNCEL

Çukurova için devler yarışacak

Çukurova bölgesinin doğal gaz dağıtım ihalesi, 20 Temmuzda yapılacak.

Abone ol

Kapsadığı bölge ve ekonomik hacim olarak Türkiye'nin en büyük doğal gaz dağıtım bölgesi olan ve Çalık, Sabancı, Zorlu gibi büyük şirketlerin iddialı şekilde hazırlandığı Çukurova bölgesinin doğal gaz dağıtım ihalesi, 20 Temmuzda yapılacak.


Adana ve Mersin ile Osmaniye, Ceyhan, İskenderun, Tarsus, Dörtyol gibi 13 ilçenin yanı sıra en son Hatay'ın dahil edilmesi ile ekonomik büyüklüğü daha büyüyen ve tüm Çukurova bölgesini kapsayan ihale sonunda bölgeye yaklaşık 200-250 milyon dolarlık yatırım yapılması bekleniyor.

Yaklaşık 3 milyon kişiye doğal gaz ulaştıracak olması ve yıllık 3 milyar metre küp doğal gaz tüketimi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bu zamana kadar yapacağı en büyük doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi için sona yaklaşılıyor.

Cuma günü yapılacak ihale için şimdiye kadar 12 şirket yeterlilik, 10 şirket de ihale şartnamesi aldı.

Bu şirketler arasında daha önce Bursa'nın doğal gaz dağıtım özelleştirme ihalesini kazanan, Kayseri dağıtım şirketini satın alan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nı geliştiren Çalık Grubu'nun yanı sıra daha önce yapılan en büyük ihale olan Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ihalesini kazanarak Trakya bölgesinin doğal gazını dağıtan Zorlu Grubu ile Adana ve civarında önemli yatırımları olan Sabancı Grubu bulunuyor.

İhale için, Ciner Grubunun ortak olduğu Akpet ve Türkiye'nin en çok doğal gaz ihalesi kazanan Aksa Grubu da başvurdu.

4 ŞEHİR VE 13 İLÇEYİ KAPSIYORLAR

Bölgenin ekonomik büyüklüğü nedeniyle EPDK ihaleye giriş için 10 milyon YTL sermaye şartı getirdi.

Enerji uzmanları, Çukurova doğal gaz dağıtım bölgesini kapsayan 4 şehir ve 13 ilçede toplam 800 binin üstünde konutta 3 milyonu aşkın abonenin doğal gaz kullanma potansiyeli olduğunu hesaplarken, sıcak iklime sahip bölgenin ihalesini asıl cazip kılan unsurun ise sanayi tüketim potansiyeli olduğunu belirtiyorlar.

Bölgede halen 2 milyar metre küp civarında bir sanayi tüketimi bulurken, konutlarla birlikte ihaleyi 30 yıllığına kazanacak şirketin ilk yıllarda 3 milyar metre küpün üzerinde doğal gaz satarak yaklaşık 200-250 milyon doların üzerinde yatırım yapması bekleniyor.

Enerji uzmanları, bölgenin yüksek sanayi potansiyeli ve Ceyhan'ın enerji merkezi olmasının ihaleye ilgili daha da artırdığını belirtiyorlar.