BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,72
ALTIN 2.434,36
HABER /  GÜNCEL

Çözüm süreci Kobani ile kalp krizi geçirdi!

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kobani sürecinde Türkiye’de ki demokratik çözüm sürecinin kalp krizi geçirdiğini söyledi.

Abone ol

Erbil’de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü’nün (MERİ) organize ettiği “Diyalog ve Uzlaşmaya Olan İhtiyaç” konulu forumda konuşan Gülten Kışanak, Türkiye’de demokratik çözüm yolunda somut adımlar atılmadığını belirterek, görüşmelerin müzakere sürecini geçmediğini vurguladı.

Çözüm sürecinin zaman zaman kesildiğini ancak, devam ettirildiğini kaydeden Kışanak, “Çözüm yolunda somut adım atılmadı. Diyalog bir müzakere sürecini geçmedi. Masa başında başka, sokakta başka bir söylem kullanmayı alışkanlık haline getirildi. Şimdiki Cumhurbaşkanı dönemin Başbakanı sürekli milliyetçiliği mobilize eden bir dil kullandı. Seçim sürecinde oy hesapları yapılarak milliyetçi, ırkçı dilin hoş görülmesi istendi. Fakat son yaşadıklarımız da gösteriyor ki bu dil sokağı zehirledi. Sokağı karıştırdı, halklarımızı, insanlarımızı karşı karşıya getirdi.” dedi.

Görüşmelerde bardağı taşıran son damlanın hükümetin Kobani’ye olan yaklaşımı olduğunu söyleyen Kışanak, “Suriye sorunu yaşandığından beri Türkiye oradaki Kürtlerin ekseni üzerine planlar yaptı. Cihatçı radikal gruplar Türkiye’yi arka bahçe olarak kullandılar. Bunlar; insan silah ve para gibi her türlü ihtiyaçlarını Türkiye üzerinden karşıladı. Ancak, oradaki Kürtlere başından beri ambargo uygulandı. İnsani yardımlar bile çok zor koşullarda gönderilemeye çalışıldı. Kobani sürecinde Türkiye’deki çözüm süreci bir kalp krizi geçirdi. Kobani sürecinde Kürtlerle hükümet arasında yürütülen diyalog süreci derin bir yara aldı. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen hala demokratik çözümün önünü açmak mümkündür. 2013 yılında Nevruz'da yapılan çağrıya bağlıyız, barış ve diyalog konusunda ısrarcıyız.” dedi.

Kobani'de kendilerinin kazanacağına inandıklarını belirten Kışanak, “Ama istiyoruz ki birlikte kazanalım. Hem Kobani kazansın, hem de Türkiye’de çözüm süreci ilerletilebilecek bir zemine kavuşsun”dedi.