BIST 10.219
DOLAR 32,24
EURO 34,75
ALTIN 2.437,30
HABER /  POLİTİKA

Copy-Paste camii için Erdoğan ne dedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Mısır yolunda Çamlıca için seçilen camii projesini de değerlendirdi. Başbakan müdahale sinyali verdi.

Abone ol
1.20121116140037.jpg

ÇAMLICA TEPESİNE COPY PASTE CAMİİ
SULTANAHMET'İN TAKLİTİ

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami için açılan yarışmada birinciliğe değer görülen bir eser çıkmadı. Jüri de ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca'ya yapılması kararlaştırıldı. 

Ancak seçilen eser Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği nedeniyle hayli eleştiri aldı.
(DEVAMINI OKU)

COPY-PASTE CAMİNİN MİMARI KONUŞTU

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami, Sultahanmet Camii'nin neredeyse birebir kopyası. Çıplak gözle dahi iki eser arasındaki benzerlik farkediliyor. Projenin mimarı Bahar Mızrak ise taklit eleştirisine şu karşılığı verdi: 

cakmacami.jpg 
USTA MİMARDAN ÇAMLICA
PROJESİNE ÖNEMLİ ELEŞTİRİLER

Mimar Sinan Ünv. Öğr. Üyesi Prof. Suphi Saatçi canlı yayında Çamlıca Cami projesini kritik etti: Arkadaşlar çabalamışlar ama eski camileri plan olarak taklit etmişler. 

mimarlar.jpg 

İNTERNETHABER - Çamlıca Tepesi'ne yapılacak olan camii için seçilen projeye ilişkin tartışmalar sürerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da ilk yorum geldi.

Başbakan Erdoğan hem projeye destek verdi hem de "müdahale de olabilir" diyerek seçilen projenin değişebileceği sinyalini gönderdi.

Erdoğan'ın bu açıklaması Mısır ziyareti öncesinde Atatürk Havaalanında geldi. Bilindiği gibi Çamlıca'ya camii yapılması projesi Erdoğan'ın önem verdiği bir adım. Başbakan bunun için "İstanbul'un her yerinden görülecek" demişti.

COPY-PASTE CAMİİ

Çamlıca'ya cami yapımı için düzenlenen projede birinci çıkmayınca 2 kadın mimarın kaleminden çıkan projenin yapımını karar verilmişti. Ancak proje açıklandığında ortaya çıkmıştı ki kadın mimarların çizimi Sultanahmet Camii'nin ucuz bir kopyası.

ERDOĞAN'DAN MÜDAHALE SİNYALİ

Başbakan Erdoğan seçilen projeye yönelik "90'a aşkın proje katıldı. Birinciye layık bir proje olmadı. Fakat şu anda görüldüğü kadarıyla ilk 10'a giren projeler var. Nihai değerlendirme sonrası olur ki müdahale de olabilir. Sonrasında Çamlıca'ya İstanbul için önemli bir eserin temelini atarız ve görmeyi arzularız" yorumunu yaptı.

TAKLİT ELEŞTİRİLERİ İÇİN NE DEDİ?

Başbakan Erdoğan mimarların seçilen projeye ilişkin eleştirileri için de "Mimarlar, farklı bakıyor bu konuda. Bu da doğaldır. Ben çoğu zaman, mimar arkadaşlarımın çizgisi anlarım. Çizgilerinden anlamam mümkün. Burada da farklı yorumlar. Haklıdırlar" diyerek yine bir açık kapı bıraktı.

Ancak Erdoğan'ın seçilen projenin iki kadın mimarı için yaptığı "İki bayan mimarın ortaya koyduğu bakış acısı takdire şayan. Son durumu bize sunacak arkadaşlar ondan snora hemen adımları suratle atacağız" yorumu da dikkate değerdi.

ERDOĞAN DA KARARSIZ GİBİ

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından ortaya çıkan tablo, seçilen proje için henüz nihai kararın verilmediği ve müdahele olabileceği yönünde oldu. Başbakan'ın mimarların eleştirilerine yönelik "haklıdırlar" yorumu da böyle okundu.



İnternethaber.com'un seçilen camii projesinin Sultanahmet Camii'nin takliti olduğunu ortaya koymasının ardından ünlü isimlerden de eleştiriler geldi. Kanal D anhormani Mehmet Ali Birand da canlı yayında "başka bir camiye taklidini benzetmek yerine İslam dünyasını heyecanlandıracak bir proje yapın" dedi. )

SULTANAHMET CAMİİ'NİN ÇAKMASI


çamlica-camisi.jpg
MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR : Soldaki Sultanahmet Camiisi... Sağdaki de 35 günde çizilen Çamlıca Camii. Bir kaç küçük rötuş dışında iki cami arasında fark yok... Haliyle de buna "tarz" değil "kopya" deniliyor.

çamlica-cami-proje.jpg