BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.488,25
HABER /  GÜNCEL

Çoluk çocuk tarladalar

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Türkiye’nin 4 bir yanına çalışmak için göç eden Şanlıurfalı tarım işçileri, çocuklarıyla birlikte Aksaray...

Abone ol

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Türkiye’nin 4 bir yanına çalışmak için göç eden Şanlıurfalı tarım işçileri, çocuklarıyla birlikte Aksaray’da tarlalara kurdukları çadırlarda kalarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Aksaray’a gelen tarım işçileri, tarlalara kurdukları çadırlarda yaşamları ve ihtiyaçlarını güçlükle gideriyor. Çeşme başında kovalara su dolduran kadın işçiler kafalarında suları taşıyarak çadırlara su çekerken, odun yakarak kazanlarla ısıttıkları suyla leğende çamaşır yıkıyor. Okulda eğitim görmeleri gerekirken aileleri ile tarlalarda çalışan çocuklar ise çadır kentte günün yorgunluğunu oyun oynayarak atıyor.

"MEMLEKETTE İŞ YOK, MECBURUZ"
Tarım işçilerinden Mehmet Çiftçi (48), çalışmak için Aksaray’a geldiklerini belirterek, Şanlıurfa’da iş imkanı olmadığını söyledi. Aksaray’da bir süre çalıştıktan sonra diğer illere de gidip çalıştıklarını belirten Çiftçi, “Kulu’ya kimyona gidiyoruz. Kimyondan sonra çiçek kesmeye tekrar Aksaray’a geliyoruz. Çiçek bittikten sonra da Hatay’a pamuk toplamaya gidiyoruz. İş sahası olsa memleketimizde 10 bin liraya çalışırım, burada 100 bin lira verseler de çalışmam. Ama memleketimizde iş sahası olmadığı için mecbur gelip çalışıyoruz. Ben 25 yıldır Aksaray’a gelerek çalışıyorum” dedi.
İşçilerin şefi olan tarım işçisi İsmail Küçük ise, “Pancar, ayçiçeği çapalıyoruz. Nohut topluyoruz. 5’inci aydan 11’inci aya kadar tarım arazilerinde çalışıyoruz. Memleketimizde iş yok. İş olsaydı biz gelmezdik zaten. 5-6 ay burada kalırız, sonra Hatay bölgesine geçeriz. Orada da 3 ay falan kalıyoruz. Memleketimizde yılın 3 ayını falan geçirebiliyoruz” diye konuştu.
Dekar hesabı olarak yevmiye aldıklarını belirten Küçük, “Adam başı gelirimiz 25, 30 TL’dir. Bazen 5 TL’ye bile düşebiliyor. Şanlıurfa’dan yaklaşık 200 bine yakın tarım işçisi Türkiye geneline göç ederek çalışıyor. Biz her yıl geliyoruz mesela. 20 yıldır ben Aksaray’a geliyorum. Bu çadır kentte de yaklaşık bin kişi yaşıyoruz. Aksaray’da Şanlıurfa’dan yaklaşık 10 bin kişi geliyoruz” şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZI OKUTAMIYORUZ"
Çocuklarını okutamamaktan yakınan Halef Kutlu (46) da, 7 çocuğu ile tarlada çalıştığını ve çocuklarını göç ettikleri gerekçesi ile okutamadığını dile getirerek, "7 tane okul çağında çocuğum var. Çocuklarımızı okutmak istiyoruz ama okutamıyoruz. Devletimizden bir destek, yardım istiyoruz” dedi.
Aileleri ile birlikte çalışmak için Şanlıurfa’dan Aksaray’a geldiklerini belirten 9 yaşındaki İbrahim, “Biz buraya çalışmaya geldik. Bizlerde çalışıyoruz. Urfa’da iş yok diye buraya mecburen çalışmaya geldik. Okulu bırakıp da geldik. Zaten devamsızlığımız yüzünden ceza geldi. Bizim de paramız yetmiyor diye buralara geldik. Şu anda okulumuz var ama okuyamıyoruz. Urfa’ya gittiğimizde okuyoruz. Okusaydım polis olmak isterdim” şeklinde konuştu.

7 BİN TARIM İŞÇİSİ TARLALARDA
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise, Şanlıurfalı tarım işçilerinin önemine değinerek, “Yaklaşık 10 yıldır Şanlıurfa’dan Aksaray’a çalışmaya işçiler geliyor. Burada çocukları ile birlikte tarım işlerinde çalışıyor. Şu anda Aksaray’ımızda 5 bine yakın Şanlıurfalı tarım işçimiz var. Tabi diğer illerden de var gelip çalışan ama bu kadar değil. Yaklaşık 6-7 bin göç edip gelerek çalışan işçimiz var. Bu işçilerimiz 6 ay kadar burada kalarak çalışıyorlar. 4’üncü aylarla işçilerimiz gelir, pancar ve ayçiçeği çapası yaparlar. Daha sonra da 9’uncu ay gibi ayçiçeğini keserler ve sonra da pancar sökümü başlar. Yani 12’inci aya kadar işçilerimiz burada ve sağ olsunlar bizlere hizmet ediyorlar” şeklinde konuştu.

“URFALI İŞÇİLER OLMAZSA, TARIMDA OLMAZ”
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Üreticinin esas emektarı, esas işçileri bu kardeşlerimiz. Gördüğünüz gibi çoluk çocuk ile hatta bir yaşındaki bebeği ile birlikte buralara geliyorlar ve çalışıyorlar. 90 yaşında bile gelen işçilerimiz var. Aksaray’da 7 bin kişiye yakın tarım işçisi istihdam ediyoruz. Bu işçiler de bizim için çok önemli. Bunlar olmazsa biz pancar ekemeyiz. Bunlar olmazsa biz ayçiçeği ekemeyiz, pancarı sökemeyiz” dedi.
Nüfusunun yüzde 80’ini tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da işsizlik sorunu olmadığını belirten Koçak, “Aksaray’da eleman yetersizliği var. İşsizlik var deniliyor ama ben inanmıyorum işsizlik olduğuna. İş var, hem tarımda, hem de sanayi alanında da iş var. Ama bizlerde de tembellik var. İşsizlik olmuş olsaydı 7 bine yakın insan dışarıdan gelip de Aksaray’da çalışmazdı” ifadelerini kullandı.
(İHA)