BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,70
ALTIN 2.436,57
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Çocuklarınız tecavüzcüye mi emanet?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Okul Aile Birliği Yönetmeliği sinsi bir tehlikeyi beraberinde getirdi

Abone ol

Uygulamaya geçen yeni yönetmelik birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Yönetmeliğe göre; tecavüzcü, hırsız ve uyuşturucu satan kişilerin davaları henüz sonuçlanmadığı için okullarda görev yapabilecek!

Yeni başlayacak eğitim-öğretim yılıyla beraber okullarda görev yapacak sivillerin adli sicili tartışma konusu olacak. İki yıl önce İstanbul’daki okullarda görev yapan temizlikçi, kantinci ve servis şoförleri arasında yapılan araştırmalarda yüz kızartıcı suçlardan sabıkalı 233 kişinin sözleşmeli olarak öğrencilerle iç içe görev yaptığı tespit edilmişti.

Bu nedenle şubat ayında okul aile birliği yönetmeliği değiştirildi. Ancak yeni yönetmelikte, eskisinde bulunan eksikliklerin giderilmediği ortaya çıktı. Yeni yönetmelikteki bir boşluğun, çocuk tacizcilerinin, katillerin, hırsızların, uyuşturucu kaçakçılarının okullarda çalışabilmesine imkan sağladığı anlaşıldı.

DAVASI DEVAM EDEN ÇALIŞABİLİR

Değiştirilen yönetmeliğe göre taciz, tecavüz ve uyuşturucu satışı gibi suçlamalarla hakkında dava açılan ve davaları devam etmekte olanlar rahatlıkla okullarda kantinci, temizlikçi, servis şoförü olarak görev yapabiliyor. Yönetmelikte işe alınacak kantincilerden ya da ihaleye gireceklerden sabıka kaydı belgesi getirmeleri isteniyor. İstenilen belgede normal olarak sadece alınan cezalar gözüküyor. Ancak temizlikçilerden ve okul servisi şoförlerinden bu bile istenmiyor.

Türkiye’de ceza davalarının 5-7 yıl gibi uzun yıllar sürdüğü bir gerçek. Bu durumda davası devamedenler hakkında yönetmelikte herhangi bir düzenleme yapılmadığından, hakkında çocuğa taciz davası açılan ve davası devameden kişilerin bile okullarda çalışmasına hiçbir engel kalmıyor.

TEMİZLİKÇİDEN SABIKA KAYDİ BİLE İSTENMİYOR

Son yönetmelik değişiklikliğine göre okullarda görev yapacak kantincilerden her yıl sabıka kaydı alınması zorunluluğu getirilmişti. Ancak yeni yönetmeliğe, öğrencilerle sürekli irtibat halinde olan temizlikçi ve servis şoförleri için sabıka kaydı istenmesi zorunluluğuyla ilgili bir madde konulmadığı ortaya çıktı.