BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.426,66
HABER /  GÜNCEL

Çocuklardan RTÜKe mektup var

RTÜK Çocuk Web Sitesine çocuklardan yüzlerce dilek mesajı yağdı. O mesajlardan bazıları şöyle:

Abone ol

RTÜK tarafından çocuklarda medya okuryazarlığının geliştirilmesi amacıyla 'www.rtukcocuk.org.tr' adresinde oluşturulan RTÜK Çocuk Web Sitesine çocuklardan yüzlerce dilek mesajı yağdı.

Sitenin oyun parkındaki dilek kutusuna Aralık ayında toplam 543 dilek mesajı bırakan çocuklar, hayat, aileleri, okulları ve televizyon yayınları hakkındaki beklentilerini dile getirdiler. Çocuklar, en çok bir an önce büyüyüp meslek sahibi ve aynı zamanda zengin olmayı dilediler.

Miniklerin, istedikleri meslekler arasında doktorluk, mimarlık, pilotluk, eczacılık, sanatçılık, bilim adamlığı, polislik, bilgisayar mühendisliği, öğretmenlik yer alırken, mesajlarda televizyon yayınlarına ilişkin dileklerde bulundular.

'EDİSON GİBİ İCATÇI OLMAK İSTİYORUM'

Dilek kutusuna mesaj gönderen çocukların kimi Edison gibi olmak, suyu soğutan bardak yapmak kimi ise hayırlı bir vatandaş olmak istiyor.

Miniklerin tüm içtenlikleriyle yazıp, RTÜK'ün dilek kutusuna gönderdikleri mesajlarından bazıları şöyle:

-'Dileğim büyüyünce okumuş olarak zengin olmak ve hayatı iyi yönlerde kullanmak istiyorum.

-Hemen büyüyüp üniversiteyi bitirip, fakirlere yardım etmek. Bunu, inşallah bütün arkadaşlarım ister.

-Büyüyünce Edison gibi büyük bir icatçı profesör olmak istiyorum.

-Ben büyüyünce bilim adamı olunca suyu soğutan bir bardak istiyorum.

-Büyüyünce millete hayırlı bir vatandaş olmak istiyorum.''

TELEVİZYON YAYINLARIYLA İLGİLİ BEKLENTİLER

Çocuklar gönderdikleri mesajlarda daha kalite ve eğlenceli televizyon yayıncılığına ilişkin dileklerini de yansıtıyorlar. Kendilerine yönelik programların sayısının artmasını isteyen miniklerin dilekleri şöyle:

-'Televizyondaki kadının sesi ve magazin programlarının yerine bizleri eğitici öğretici bir şeyler olmasını istiyorum. Filmlerde kötü alışkanlıkların gösterilmemesini istiyorum.

-Ben bazı programların kaldırılmasını istiyorum. Sırf kadınlar dedikodu dinleyecek diye biz çocuklar bir kenarda suspus oturuyoruz.

-Bence televizyondaki kadın programlarının tam okul saatleriyle birlikte bitmesi ve başlaması lazım. Çünkü okul dönüşü mutlaka görüyorum o tv programlarını.

-Çocuklara yönelik daha çok çocuk programı olmalı.

-Pazar günleri magazin programları yerine bilgi yarışmaları ya da çocuk programları düzenlenmesini istiyorum.''

'BABAMI İKNA EDERSENİZ SİZE DUA EDERİM'

Çocuklar televizyon programlarıyla ilgili taleplerinin dışında RTÜK Başkanı Zahid Akman'a da dilek mesajları bıraktılar. On üç yaşında bir çocuk kısa dalga FM verici ile yayın yapmak için gerekli şartları sordu. Bir başka çocuk da okula gönderilmesi için babasının ikna edilmesini istedi ve ''Babamı ikna ederseniz size çok dua ederim, teşekkür ederim'' dedi.

Çocuklar, okullarıyla ilgili dilek mesajlarını da RTÜK'ün aracılığıyla iletmeye çalıştılar. Mesaj bırakan çocuklardan bazıları okullarda serbest kıyafet uygulaması olmasını, beden eğitimi dersinin artırılmasını bazıları ise daha büyük sınıflarda eğitim görmeyi, sınıflarına bilgisayar konulmasını, derslerin
hafiflemesini istediler.

Çocuklardan gelen bazı dilekler şunlar:

-'Bizim sınıfımız 58 kişi ama sıralar daha az ve sınıf çok küçük bize yardım edebilir misiniz.

-Okulda her katta 1 kantin olsun sıkışmayız herkes kendi katından alışveriş yapar.

-Okulumuzda daha büyük sınıflarda eğitim görmek isterdim? Çok param olsaydı daha büyük sınıfları olan bir okul yaptırmak isterdim. Bir de bu sene tayini çıkan öğretmenimi görmek isterdim.

-Ah şu okul bir bitse neler istiyorum ama...

-Okulumuzda sınıflar 2'li olarak kullanılıyor bundan hem 6-b hem 2-a
rahatsız aynı zamanda sabahları çok erken ve karanlıkta gidiyoruz buna bir çare bulunmasını en içten dileklerimle arz ederim.''

DERSLERDE BAŞARI, DÜNYADA BARIŞ İSTEDİLER

RTÜK Çocuk Web Sitesine mesaj bırakan çocuklar, sağlık, mutluluk, sevgi ve barışın yanı sıra derslerde, sınavlarda, karnede başarı dileğinde bulundular:

-'Temiz bir dünya istiyorum.

-Dünyanın sevgiyle dolup taşmasını istiyorum. Allahım deneme sınavını başarı ile geçeyim.

-Çarşamba günündeki genel değerlendirme sınavında 5/a sınıfını geçmemiz ve iyi bir not almam.

-Yarın deneme sınavı var inşallah ilçede 1. olurum.

-Bütün matematik derslerinden ve bütün derslerden artı ve 100 pekiyi almak.
'BABAM İŞE GİRSİN, BİR EVİMİZ OLSUN'

RTÜK Çocuk Web Sitesine mesaj bırakan çocuklar aileleriyle ilgili dileklerde de bulundular. Minikler babalarının işe girmesini, kardeşlerinin olmasını, bir evlerinin olmasını dilediler:

-'Babam sağlığına kavuşup işe girsin.

-En çok istediğim şey annem, babam, abim, ablam, ailem hep yanımda olsun hiç ayrılmayalım zor zamanımızda yanımızda olsunlar sağlıklı olalım mutlu olalım sıkıntımız olmasın en istediğim şey bu...

-Keşke kardeşim olsa...

-Bizim ve herkesin bir evi olsun.

-Teyzem evlensin ve yılbaşında Mersin'e gelsin.

-Anneannemin hep bizimle yaşamasını istiyorum.''

-SİHİR YAPMAK, CUMHURBAŞKANIYLA TANIŞMAK-

Çocuklar en çok bilgisayarlarının, uzaktan kumandalı oyuncak arabalarının, bisikletlerinin ve kedi ya da köpeklerinin olmasını talep ediyorlar. Bazı çocuklar ise peri olmayı ya da sihir yapmayı istiyorlar. Çocuklar ilginç dileklerini şöyle sıraladılar:

-'Yeni yılın tüm çocuklara mutluluk sağlık ve huzur getirmesini diliyorum. Çocuk istismarcılarının çocuk pornocularının bu yaptıklarından dolayı biz çocuklar olarak çok üzülüyoruz. Güzel bir dünyada yaşamak istiyoruz.

-Ben de babamın ağabeyime verdiği gibi bir notebook istiyorum. Eski
bilgisayarların bana kalmasından nefret ediyorum.

-Bir dağın yamacında evim olması tek başıma yaşamak ve camın önünde hem bilgisayarımla chat yapmak sörf yapmak hem de camdan müthiş manzarayı izlemek ne harika olurdu bir de büyüyünce yönetmen olmak.

-Anıtkabir'e gitmek, cumhurbaşkanı ile tanışmak, kitaplardaki projelerin azaltılması.

-Sihir yapmak, sihirli olmak isterim.