BIST 10.237
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,39
HABER /  SAĞLIK

Çocuklar pasif içici

sigara dumanının, özellikle çocuklarda birçok hastalığın görülme oranını arttırdığı bildirildi.

Abone ol

İçerisinde nikotin, tar ve karbonmonoksit gibi sağlığa zararlı 3 bin 800 adet kimyasal bileşik bulunduran sigara dumanının, özellikle çocuklarda birçok hastalığın görülme oranını arttırdığı bildirildi.

Uzmanlar, Türkiye'de pasif sigara içicilerin sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çekerek, bunun içerisinde sigara içen anne ve babaların çocuklarının da yer aldığını bildirdi. Uzmanlar, sigara içen hamile kadının bebeğinin, zayıf olarak doğduğunu, bebeğin aklının ve kas yapısının da yeterince gelişmediğini ifade etti. Anneleri sigara içen çocuklarda akut solunum yolu hastalıkları görülme sıklığının da arttığını belirten uzmanlar, anneleri sigara içen çocukların, hayatın ilk bir yılı içinde daha fazla sıklıkla bronşit ve pnömoni olduklarının tespit edildiğini söyledi.

Uzmanlar, "Anneleri sigara içen çocukların akciğerleri, yaşıtlarına göre daha az gelişir. Bu durum erişkin hayatta solunum yollarının daralmasına bağlı solunum yolu hastalıkları için risk oluşturmaktadır. Anneleri sigara içen okul öncesi çocuklarda, sigara içmeyenlere göre pnömoni ve bronşit 3 kat, akut nazofarenjit ve sinüzitün görülme oranıysa 1.5 kat artmaktadır. Anne babaları sigara içen astımlı çocukların daha sık ve daha şiddetli atak geçirmektedir. Ebeveynler sigara sayısını azalttıklarında aile bireylerinde görülen astım bulguları da azalmaktadır" şeklinde bilgi verdi