BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  GÜNCEL

Çocuklar anlattı vekiller şoke oldu

Çocuk ve şiddet araştırmasında çocukların anlattıkları vekilleri şoke etti: Uyuşturucu bulmak çocuk işi..

Abone ol

"Hem yaşınız büyük hem takım elbiselisiniz, size vermeyebilirler. Ama biz gitsek alırız..."
Bu, TBMM Okullarda Şiddeti Araştırma Komisyonu üyelerinin İzmir'de bir grup öğrenciye yönelik "Şimdi istesek uyuşturucu bulabilir miyiz?" sorusuna aldığı yanıt. Komisyonun incelemesi, uyuşturucunun çocuklar için kolay malzeme olduğunu gösterdi.

Yaşlısınız size vermezler
İzmir'e komisyon üyeleri AKP'li Mehmet Yüksektepe, Hakan Taşçı, Hasan Aydın ve CHP'li Mustafa Gazalcı gitti. Heyet, Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlısı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (EGEBAM) tedavi edilen 16-17 yaşlarındaki madde bağımlısı dört gençle görüştü.

Gençler, uyuşturucuya arkadaşları yüzünden alıştıklarını anlattı: "Her şey bir anda oldu. Bize bedava verdiler, 'içtikten sonra korku falan kalmıyor' dediler. Alışınca da para istediler, 'başkalarını getirirseniz daha ucuza veririz' dediler. Uyuşturucuya çok kolay ulaşabiliyoruz. Herkes nerede satıldığını biliyor. Özellikle de esrar ve extacy satılıyor. Bazı mahalleler var, polis giremiyor. Gidip oralardan uyuşturucu alabiliyoruz. Uyuşturucuya başladıktan sonra da gasp ve hırsızlık daha kolay yapılıyor. Biz pişmanız. Kimse de tanımadığı kişilerle arkadaş olmasın."

Gençlerin "Şimdi istersek biz de uyuşturucu bulabilir miyiz?" sorusuna yanıtı komisyon üyelerini hayli şaşırttı. Çünkü gençler, uyuşturucu bulunabilecek mahalleleri anlatırken, "Ama yaşınız büyük ve takım elbise giydiğiniz için size vermezler. Biz gitsek, hemen alırız" dedi. Milletvekilleri de çocukların verdiği adresleri Emniyet'e iletip, gerekenin yapılmasını istedi.

'Aynı işi yapacağız'

Cezaevinde çocuklara ayrılan bölümü de ziyaret eden komisyon üyeleri, buradaki 60 çocuktan 55'inin Antalyalı olmadığını öğrendi.
Çalışmak için Antalya'ya gelen ya da aileleriyle bu kente göç etmek zorunda kalan çocukların büyük bölümü gasp ve hırsızlık nedeniyle cezaevinde. Çocuklar çıktıklarında yine adreslerinin cezaevi olacağı sinyalini verdi:

"Biz de bu işlerden kurtulmak istiyoruz. Ama dışarı çıktığımızda çeteler bizi bekliyor olacak. Tekrar aynı işleri yapmak zorunda kalacağız."

Radikal