BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çocuk cezaevinde tecavüz skandalı

Antalya'da cezaevinin çocuk koğuşunda, iddialara göre mümessil denilen iki kişi, bir çocuğa işkenceyle tecavüz etti!

Abone ol

Antalya L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan 17 yaşındaki Z.D.'ye geçen yıl Ağustos ayında, çocuk koğuşunda kalan yaşları 15 ile 17 arasında değişen 15 tutuklu tarafından işkence yapılıp, tehditle tecavüz edilmesi olayıyla ilgili davanın görülmesine Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Mahkeme heyeti, olayla ilgili K.G. ile başka suçtan tutuklu bulunan S.H.'nin tutuklanmasına karar verdi.

Bugün görülmeye başlanan davanın duruşmasına; şikayetçi olan Z.D. katılmadı. Tutuklu sanıklar C.H., İ.Y., B.K., B.Ç., başka suçtan tutuklu S.H., Z.E., tutuksuz ancak tutuklama istemiyle sevkli gelen K.G. katıldı. Sanıklardan K.G. ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek, “Biz aynı koğuşlarda kalmadık. Ancak koğuşu temizlemediği için kendisini dövdüm. Bu yüzden bana iftira atmış olabilir. Kendisine herhangi bir şekilde cinsel istismarda bulunmadım. Ben koğuşta temizlikten sorumlu kişiyim. Bu konuda cezaevi müdürü veya herhangi bir şekilde görevlendirilme olmamıştır. Yani bunun resmi bir yönü yoktur. O'nu dövdüğümden dolayı pişmanım. Darp suçunu kabul ediyorum, ancak cinsel istismar suçunu kabul etmiyorum” dedi.

Sanıklardan S.H. de suçlamaları kabul etmeyerek, “Z.D. koğuşta kaldığı süre içinde koğuştakiler ile anlaşamıyordu. Yani koğuşu temizlemiyordu. Bazen kalkmayan arkadaşların kahvaltısını çalıyordu. Bu yüzden kendisine bir tokat attım. Ben cinsel saldırıyı görmedim. Ben tehdit etmedim, cinsel tacizde bulunmadım” dedi. Duruşmaya katılan diğer sanıklardan Z.E., C.H., İ.K., B.K., ve B.Ç. de benzer ifadeler vererek suçlamaları kabul etmedi.

Tanık olarak dinlenen L Tipi Cezaevi'nde ceza infaz memuru olarak görevli Fatih Şahin ise 2009 Ağustos ayında tek başına koğuşun bir kenarında oturan Z.D.'nin bu halinin dikkatini çektiğini belirterek, şöyle dedi:

“Cezaevinde hükümlü olarak bulunan S.K. isimli kişiye mağdurun neden bu şekilde davrandığını sordum. Bu kişi bana diğer hükümlü ve tutuklu çocukların mağdur Z. ile yemek yemediklerini, bulaşıcı hastalığı olduğunu söylediklerini bu nedenle dışlandığını söyledi. Onun bu beyanları üzerine mağdur Z.D.'yi infaz koruma baş memuru olan Bayram beyle görüştürdüm.”

Diğer tanık İnfaz Koruma Baş memuru Bayram Zengin de mağdur Z.D.'nin kendisine gelerek tecavüze uğradığını belirterek verdiği isimleri tek tek hazırladığı tutanağa geçirdiğini iddia etti.

Duruşma sonunda K.G. ile başka suçtan tutuklu S.H.'nin ‘cinsel istismar’ suçundan tutuklanmasına karar verildi. Duruşma diğer sanık ve tanıkların dinlenmesi için 5 Ağustos tarihine ertelendi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Z.D., 2 Ağustos 2009 tarihinde hırsızlık suçlaması ile tutuklandı. Antalya'da iki yıl önce hizmete açılan yüksek güvenlikli ve kameralarla donatılı Antalya L Tipi Cezaevi'nin çocuk koğuşuna konulan Z.D., aynı gün ‘koğuş mümessili’ 17 yaşındaki B.K. ile ‘yardımcısı’ aynı yaştaki U.S. tarafından boş bir odaya kapatılarak paspas sapı ile dövüldü ve jilet parçasıyla korkutularak tecavüz edildi. Ardından 12 gün boyunca koğuştaki diğer 13 şüpheli, Z.D.'ye tecavüz etti. 12 gün süren işkence ve tecavüz olayı, koğuşa yeni gelen, soyadı öğrenilemeyen B.'ye de tecavüz ve işkence girişiminde bulunulmasıyla ortaya çıktı. Çekçek sapıyla falakaya yatırılan B., saldırganların elinden kurtulup bağırarak infaz koruma memurlarından yardım istedi. B., Z.D'nin de maruz kaldığı cinsel saldırıyı da anlattı. Cezaevi bünyesinde soruşturma başlatılırken, Z.D., B4 koğuşuna gönderildi. Z.D.'nin alınan doktor raporunda cinsel saldırı bulgusuna rastlandı. Vücudunda jilet izleri bulunan ve psikolojisi bozulan Z.D., hırsızlık suçundan çıkarıldığı ilk duruşmada tahliye edildikten sonra memleketine gitti.