BIST 10.046
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.404,44
HABER /  DÜNYA

Clinton'dan dünyayı korkutan iddia

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, demokrasi gelmesse iç savaş görülebilir diyerek uyardı!

Abone ol
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Libya'nın ya demokrasiye geçeceğini ya da uzun dönem iç savaş göreceğini" ileri sürdü. Bu arada ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral James Mattis, Libya'ya uçuş yasağının öncelikle hava kuvvetlerinin imhası anlamına geldiğini bununda askeri müdahaleyi işaret ettiğini söyledi.

Milletvekilleri ve senatörler önünde Amerikan diplomasisi hakkında bilgi vermek için hazırlanan konuşmasında Clinton, "Amerikan devleti diplomaside harcamalarını kesmemeli. Savaş suçlarıyla mücadele için ödeneğe ihtiyaç var. Tüm Ortadoğu değişiyor. Devlet ödeneklerinde kesinti yapmayarak oluşturulan sıkıntı, gelecek zamanın sıkıntıları içindir" dedi. Clinton, "Gelecek yıllarda Libya barış içinde demokratik yapıya kavuşabilir. Aksi halde ülke uzun sürecek iç savaşa sürüklenebilir" dedi.

Başkan Barack Obama hükümetinin Dışişleri Bakanlığı için istediği, geçen yıla göre yüzde 1 fazla olan 47 milyar dolarlık yıllık bütçenin normal olduğunu muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti'ye hitaben belirten Clinton, dünyada işlenen savaş suçlarıyla mücadele için bu bütçenin şart olduğunu söyledi.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, BM Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın Libya'ya askeri müdahale düzenlenemeyeceğini söyledi.

Juppe, Parlamento'da yaptığı konuşmada, bu aşamada bir askeri müdahalenin planlanmadığını ifade etti. Juppe, "Farklı seçenekler üzerinde duruluyor, özellikle de uçuşa yasak bölge uygulaması üzerinde" dedi. 

"ASKERİ MÜDAHALE ANLAMI TAŞIR"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral James Mattis, Libya'da sivil halkı Albay Muammer Kaddafi rejiminin saldırılarından korumak için uçuş yasağı oluşturulmasının öncelikle Libya'nın hava savunmasının imhasını gerektirdiğini bildirdi.

General Mattis, Amerikan Senatosu'nun bir komisyonunda yaptığı açıklamada, uçuş yasağı bölgesinin oluşturulmasının öncelikle hava savunma kapasitesinin ortadan kaldırılmasını gerektirdiğini belirterek, "Bu bir askeri operasyon demek" diye açıklık getirdi.

Uçaksavarlar ve diğer yerden havaya füze rampalarının imhası için bombardımanın yanı sıra hava savunma kapasitesi, radarları bozacak elektronik yöntemlerle de önemli ölçüde sınırlanabilir.

Libya'da, Irak'ın kuzeyinde sivilleri Saddam Hüseyin rejiminden korumak veya Balkanlar'daki savaşta olduğu gibi bir uçuş yasağı bölgesi oluşturulması halen tartışılırken, üzerinde anlaşma sağlanmış değil.