BIST 10.320
DOLAR 32,24
EURO 35,13
ALTIN 2.465,09
HABER /  GÜNCEL

Clinton bugün Ermenistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kafkasya'nın güneyine yapacağı tura bugün Ermenistan'dan başlıyor. Clinton, yarın Gürcistan'a, Çarşamba günü de Azerbaycan'a geçecek.

Abone ol
 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kafkasya'nın güneyine yapacağı tura bugün Ermenistan'dan başlıyor. Clinton, yarın Gürcistan'a, Çarşamba günü de Azerbaycan'a geçecek.

Güney Kafkasya ülkeleri, Afganistan'a uzanan ikmal yolu üzerinde bulunmaları ve istikrarsızlık yaratabilecek komşularının yanı başında, Batı yanlısı müttefik konumunda olmaları dolayısıyla, Amerikan yönetimi açısından stratejik önem taşıyor. Dolayısıyla Washington, bölgenin ekonomik ve demokratik kalkınmasına teşvik vermek istiyor.

Ancak Hillary Clinton'ın görüşme gündeminde çeşitli pürüzli konular bulunuyor.

Clinton'ın ziyareti, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ateşkesin giderek hassas nitelik kazandığı ve taraflar arasında yeniden çatışma çıkması olasılığının kaygı yarattığı bir dönemde gerçekleşiyor. İki ülke arasında, Dağlık Karabağ anlaşmazlığı yüzünden 1990'ların başlarında yaşanan savaşta, en az 30 bin kişi ölmüştü.

Halen her iki taraf da silah yığınağı yapıyor ve uzlaşmaya yanaşmıyor. Ancak yine de, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın, her iki hükümete, saldırgan üslup kullanmaktan kaçınmaları ve barış görüşmeleri için bir araya gelmeleri çağrısında bulunması umuluyor.

Bakü'nün insan hakları sicili gündeme gelecek mi?

Bu arada insan hakları savunucusu örgütler, Dışişleri Bakanı Clinton'ın Azerbaycan'a yapacağı ziyaret sırasında ülkedeki insan hakları ihlalleriyle ilgili iddiaları gündeme getirmesini istiyor.

Geçtiğimiz günlerdeki Eurovision Şarkı Yarışması'nbdan bu yana, Azerbaycan yönetiminin muhalefeti eleştirenlere yönelik sert tutumu öne çıkarılmakta. Azeri yetkililerse, uluslararası basında Azerbaycan'ın insan hakları siciliyle ilgili olarak yayımlanan olumsuz haberlerin Ermenistan propagandası olduğunu savunuyor.

Bu konuda ABD Dışişleri Bakanı Clinton'dan gelecek bir kınama ise, aynı şekilde kolayca savuşturulamaz görünüyor.

Güney Kafkasya, Amerikan yardımlarına bağımlı ve Amerikan şirketlerinin daha fazla yatırım yapmasını umuyor. Dolayısıyla Washington'dan gelecek mesajlar bölgede önem taşıyor.