BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Cizre Kaymakamı Adanur her şeyi anlattı

Cizre'de son durum ne? Terör örgütü PKK'nın kanton ilan etmeye çalıştığı Cizre Kaymakamı Adanur, ilçede olan biteni anlattı

Abone ol

Cizme Kaymakamı Adanur, bölücü teröristlerin sivilleri öldürüp. suçu güvenlik güçlerinin üzerine attığını söyledi.

Cizre'de sokağa çıkma yasağı sona ererken, operasyonun ayrıntıları da netleşmeye başladı. Buna göre PKK, Cizre'de Kobani'de şehir savaşlarında yürütülen tüm yöntemleri kullandı.

PKK’lı teröristlerin savaş alanı haline getirdiği Cizre’nin Kaymakamı Ahmet Adanur, sokağa çıkma yasağı uygulanan 8 gün boyunca ilçede yaşananları Star Gazetesi’ne anlattı.

Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur, Mart ayından beri görev yaptığı ilçede 7 Haziran seçimleri öncesine kadar herşeyin normal olduğunu söyyledi.Daha sonra yaşananlara herkesin şahit olduğunu belirten Adanur, ilçedeki terörist sayısının basına yansıyan rakamlar kadar olduğunu anlattı. Adanur, teröristlerin Cizre halkını zorla çatışmaların içine çektiğini dile getirdi.

Cizre'de Kobani taktiği

PKK Cizre'de Kobani yöntemiyle kaçak savaştı. Güvenlik güçleri duvarlarda açılan kurşun deliklerinden ateş altına alınırken namlu alevini göremeyen güvenlik güçleri saldırının nereden geldiğini tespit etmekte zorlandı.

Teröristler yakalanmamak için ilginç yöntemlere başvurdu. Cizre'de evlerin yan yana oluşundan faydalanılarak halka zorla kapı-pencereler açık bıraktırıldı ve evler arasında pencereden pencereye, bahçeden bahçeye önceden hazırlanmış yollar üzerinden geçişler yapılarak bir kaçış zinciri oluşturuldu.

BELLİ YERLERDE KONTROLÜ SAĞLAMAK İSTEDİLER

PKK’nın Cizreyi kurtarılmış bölge ilan etmeye çalıştığını belirten Adanur, “Hendekler kazıldı, barikatlar kuruldu. Patlayıcılarla tuzaklama yaptılar. Halkın yaşamını zorlaştırma gayretine girdiler. Belli yerlerde kontrolü sağlamak istediler. Bunlara müdahale etmek, vatandaşın güvenliğini sağlama amaçlıdır. Bugüne kadar yapılan müdahale, halkın refahı içindi. Bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.

GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKMASAYDI POLİS YAPTI' DİYORLARDI

Sivil kayıpların yaşandığını belirten ancak sayı vermeyen Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur, “Halka roketlerle saldırdılar, hayatını kaybedenler oldu. Ölümlerden güvenlik güçlerini sorumlu tuttutlar. Bakın bir çocuk, gazetecilerin gözü önünde bomba ile yaralandı. Görüntüler ortaya çıkmasaydı ‘Polis yaptı’ diyorlardı. Evlere girdiler, ne varsa yağmaladılar. Kendilerine yardım etmeyenleribu yolla korkuttular. O evlere bu sayede yığınak yaptılar” dedi.

sokak.20150915073501.jpg

HALK BASKI ALTINDA

İlçede tünellerden çok evlerin duvarlarının kırılarak birbirlerine bağlanması yolunun izlendiğini belirten Kaymakam Adanur, “İnsanlar bu sebeple kapılarını kapatamaz oldu. Kapısını kapatana baskı var. İnsanlar, ‘Yatak odamızın kapısını kilitleyemez olduk, namus kalmadı. Evimizde oturamıyoru'z’ diyor” diye konuştu.

112'YE 100 TUZAK

Teröristler 112 Acil Servis'e 100'ün üzerinde çağrı yapılarak çatışmaya çekilmek istendi. Polis ve Ambulanslar alınan çağrıları dikkatli değerlendirerek çoğunun ardından gittikleri güzergahta saldırıya uğradılar. Böylelikle teröristler bölgede sosyal devletin görevlerini yerine getirmesini de engelleyerek, bugün gündeme getirilen “cenazeler bile alınamadı" gibi algı operasyonlarının yaratılmasını sağladılar. Yine son günlerde gündeme getirilen “özel harekatçıların bıraktığı bombayla ayakları kopan çocuk" iddiasının da gerçeği yansıtmadığı, çocuğun bir araba lastiğine PKK tarafından yerleştirilen mayının patlaması sonucu yaralandığı öğrenildi. Ancak yürütülen bu algı operasyonu sosyal medyada başarılı oldu.

hendek.20150915073556.jpg

BELEDİYE ÇALIŞMADI

Cizre’de suların akmadığını alt yapının zarar gördüğü bilgilerine ilişkin de konuşan Kaymakam Ahmet Adanur, “Alt yapıya onlar zarar verdi. Cizre Belediyesi’ni olaylar sırasında çalıştıramadık. ‘Gelin suyu tamir edin, çöpleri toplayın’ diye resmi yazı yazdım, hala gelmediler. Biliyorsunuz belediye başkanı iç savaş sözlerinden dolayı görevinden alındı. Belediye görevini yapmazsa, yeni formül geliştirip biz yapacağız” dedi.

cizre.20150915073452.jpg

CENAZELERE İLÇE NÜFUSUNUN YÜZDE 4'Ü GİTTİ

Yeni sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağına karar verileceğini belirten Cizre Kaymakamı Adanur, halkın teröre destek vermediğinin cenazelerle ortaya çıktığına dikkati çekti. Adanur, “Cenazelerde 4 bin kişi vardı. İlçenin nüfusu 130 bin. Yüzde 3’ü gitmiş. Bu bir tepkidir. Halk devlet otoritesini kabul ediyor. Elbette onlara yardım eden de var, etmek zorunda olan da. Ama halkın tepkisi bu yönde” diye konuştu.

DUVARLARI DELDİLER

kobani.20150915075109.jpg

Güvenlik güçlerinden kaçmak ve daha rahat hareket edebilmek için evlerin duvarlarına açtıkları delikler nedeniyle birçok ev kullanılamaz hale geldi. YPG'liler de Kobani'de duvarlara açtıkları küçük deliklerden IŞİD militanlarını hedef almıştı.