BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.396,66
HABER /  GÜNCEL

Schengen vizesi krizi kapıda!

Suriye ve Irak’taki savaşlardan kaynaklanan mülteci akını Schengen vizesi kanalıyla hayata geçirilen ‘sınırların olmadığı Avrupa’ hayalini tehlikeye soktu.

Abone ol

Türkiye, 2 milyona yakın Suriyeliyi misafir etmesine rağmen bu ülkedeki savaştan kaçanları almaya devam ederken, Avrupa ülkeleri Schengen’de pasaport kontrolü olmadan serbest dolaşımı askıya almaya başladı.

Habertürk'ün haberine göre, Almanya, yoğun mülteci akını karşısında Avusturya sınırında pasaport kontrolüne başladı. Federal Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière (CDU), mülteci akınının önüne geçmek amacıyla başlatılan kontrolü savunarak bunun ‘güvenlik açısından zorunlu’ olduğunu vurguladı. Almanya’nın tüm mültecilere kapılarının açmasının söz konusu olmadığını belirten Alman İçişleri Bakanı, “AB ülkeleri, mültecilerin kayıtlarını yaptıktan sonra sığınma taleplerini de kendi ülkelerinde değerlendirmeli” dedi. Başlatılan sınır kontrolünün AB ülkeleri için bir sinyal olduğunu kaydeden Thomas de Maizière, yükün ortaklaşa paylaşılmasını önerdi.

SCHENGEN ASKIDA

Almanya, sınır kontrolünün ne kadar süreceği konusunda bir açıklamada bulunmadı. Schengen anlaşması, sınır kontrolünün ancak geçici süreyle ve kamu güvenliği nedeniyle yapılabileceğini öngörüyor.

Mültecilerin eşit dağılımı konusunda uzlaşma sağlanamazsa Schengen vizesini kullanan diğer ülkelerin de Almanya gibi sırayla bu uygulamayı askıya alacağı tahmin ediliyor. AB ülkelerinin bu konuda uzlaşma sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyor.
Almanya’nın sınır kontrolü kararı, domino etkisi yarattı. Avusturya ve Slovakya da sınır kontrollerine başlayacağını duyurdu. Polonya hükümeti de güvenlik durumu gerektirdiği takdirde sınır güvenlik kontrollerine başlayabileceklerini açıkladı.

AB ALMANYA’YA HAK VERDİ

AB İçişleri Bakanları mülteci krizini görüşmek üzere dün Brüksel’de toplandı. Avrupa Komisyonu, Almanya’nın Schengen’i askıya almasının yasal olduğunu savundu.
Komisyon, alınan kararın mültecilerin AB ülkeleri arasında eşit paylaşılması yönündeki görüşü desteklediğini açıkladı. Avrupa Komisyonu, ‘Schengen kriz anlarında ülkelere bu tür önlemler alma hakkı tanıyor’ açıklamasında bulundu. Almanya’nın bu kararla diğer AB ülkelerini daha fazla mülteci kabul etmeye ikna etmeye çalıştığı yorumları yapılıyor.

ASKER YIĞIYORLAR

Mültecilerin geçişini engellemek isteyen ülkeler sınırlarına asker de yığmaya başladı. Avusturya, Macaristan sınırına binlerce asker yığacağını açıkladı. Macaristan Sırbistan sınırında ise askerler devriye geziyor.