BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çin'in lideri Sabancı oldu

Yaklaşık 18 yıl önce başlayan Dupont-Sabancı Grubu ortaklığıa Sabancı Grubu açısından mutlu sonla bitti.

Abone ol Sabancı, Çin'e lider marka olarak gidiyor

Yaklaşık 18 yıl önce başlayan Dupont-Sabancı Grubu ortaklığıa Sabancı Grubu açısından mutlu sonla bitti. Sabancı Grubu, endüstriyel naylon iplik üretiminde yüzde 17'lik pazar payıyla dünya lideri konumundaki DuSA'nın tamamını satın aldı. Dupont ile yüzde 50-50 ortak olan Sabancı Grubu, ortağının hisselerine 110 milyon dolar ödeyerek, şirketin yüzde 100'üne sahip oldu. Hacı Ömer Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, anlaşmanın detaylarına yönelik düzenlediği basın toplantısında, 1974'te kurulan KordSA'da yaptıkları üretim için Dupont'tan iplik aldıklarını hatırlatarak, 'KordSA ile gittiğimiz tüm pazarlarda Dupont ile karşılaşıyorduk. 1987 yılında kendileriyle ortak olduk. Birlikte dünya devi haline getirdiğimiz şirketin tamamına sahip olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum' dedi.

Açık ara lideriz

DuSA'nın lastik üretiminde kullanılan kord bezleri için iplik ürettiğini belirten Güler Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: 'Başta lastik üreticileri olmak üzere dünyanın alanlarında en büyük şirketlerine üretim yapıyoruz. Dupont ile başarılı bir ortaklık yürütüyorduk. Ancak onlar petro-kimya bazlı naylon işlerinden tamamen çıkmaya karar verdiler. Tüm işlerini karlı bir paket olarak 6 milyar dolara, 71 milyar dolar cirosuyla ABD'nin önde gelen gruplarından Koch'a sattılar. Biz de satınalma opsiyonumuzu kullanarak şirketin tamamını aldık. DuSA, benim çok sevdiğim bir kelime ile ifade edersem alanında açık ara dünya lideri. Bizi, yarımız kadar üretim yapan Çinli bir firma izliyor.'

Yeterince hızlı koşamadık

Ortaklarının ayrılma kararı nedeniyle geçen iki yılda büyük yatırımlar yapamadıklarını belirten Güler Sabancı, sözlerini şöyle tamamladı: 'Ortağınız ayrılma kararı almışsa, yeterince hızlı koşamıyorsunuz. Bize de böyle oldu. Ancak şimdi, Asya'ya gitmeyi hedefliyoruz. Satın alabileceğimiz tesislere bakıyoruz. Sıfırdan da yatırım yapabiliriz. Çin ve diğer ülkelere gireceğiz. Tahmin ediyorum, bu yıl sonuna kadar netleşir.'

Analistlerin DuSA'ya 300 milyon dolar değer biçtiğinin hatırlatılması üzerine Güler Sabancı, 'Ne kadar iyi bir iş yaptığımız ortada. İyi fiyata alınca da mı sorun oluyor' esprisini yaptı.

Sakıp Bey maalesef göremedi

DuSA'nın tamamının satın alınmasını Sakıp Sabancı hayattayken birçok kez tartıştıklarını belirten Güler Sabancı, 'Ortağımızın naylon işinden çıkışı belli olduğu zamanlarda rahmet Sakıp Sabancı ile DuSA'nın tamamını satın almak üzere birçok kez konuştuk. Ancak maalesef o bugünleri göremedi' diye konuştu.

DuSA yerli kalacak
Bir gazetecinin 'Sizin başkanlığınız dönemi, satınalma ve satışlara sahne oluyor' sözü üzerine Güler Sabancı, grubun bir dönüşüm içinde olduğunu belirterek, 'Sanayi ve finans alanında dengeler doğrultusunda bazı yeni işlere gireceğiz, bazılarından da çıkacağız. Günün şartları ve şirketlerin dinamikleri ne gerektiriyorsa o doğrultuda hareket edeceğiz. Yeni ortaklarımız olabilir. Ancak, DuSa için konuşursak, bu şirket yüzde 100 yerli sermaye kalacak' diye konuştu.

AKŞAM