BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çinde Türk zeytinyağı tanıtıldı

Çin'de Yiyecek ce İçecek Fuarında Türk zeytinyağı tanıtıldı. Fuar ziyeretçilerine tattırılan zeytinyağı beğeni topladı.

Abone ol

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 18-20 Kasım'da Çin'in Şangay kentinde düzenlenen ''Food and Hotel China 2009 - Yiyecek ve İçecek Fuarı''na katıldı.

ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gündeş, yaptığı yazılı açıklamada, 60 ülkeden toplam 825 şirketin yer aldığı fuarda, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nin imaj ve endüstriyel tanıtım filmlerini izlettirdiklerini kaydetti. Gündeş, şöyle devam etti:

''Standımızda Çin ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen fuar ziyaretçilerine, Türk zeytin ve zeytinyağının tadımını yaptırdık. Diğer tanıtım materyalleri ile birlikte standımız, ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topladı. ZZTK standı, gerek Çin'den gerekse Hong Kong, Japonya gibi diğer Asya ülkelerinden gelen ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir stant oldu.''

Gündeş, komite olarak, Çin'i hedef pazar olarak belirlediklerini ve bu pazarda Türk zeytin ve zeytinyağının tanınırlığını artırmak için etkinliklerine devam edeceklerini belirterek, 2010 yılı mayıs ayında başlayacak Expo 2010 da dahil olmak üzere, Çin'de düzenlenecek fuarlara katılmayı istediklerini aktardı.

Tanıtım komitesinin, şu anda yıllık 2,6 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç edilen Çin'e, ihracatı kısa sürede 3-5 katına çıkarmayı hedeflediğini kaydeden Gündeş, ''Amacımız, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatında Çin'in, önde gelen ülkelerden biri olmasını sağlamak'' dedi.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİ OLMA HEDEFİ

Verilen bilgiye göre, önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte 650 bin tonluk üretimle dünyada ikinci büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi olmayı hedefleyen Türkiye, zeytin ve zeytinyağını pazarlamada aktif bir çalışma yürütüyor.

Türkiye, 2000 yılında sahip olduğu 90 milyon zeytin ağacı varlığını, 2009 yılı sonunda 160 milyona ulaştırdı.

2009/2010 sezonunda 170 bin ton civarında zeytinyağı, 400 bin ton civarında sofralık zeytin üretimi bekleyen Türkiye, önümüzdeki kısa vadede 650 bin ton zeytinyağı üretmeyi hedefliyor.

Çin'e yaklaşık 2.6 milyon dolar civarında zeytin ve zeytinyağı ihraç eden Türkiye, Çin'in bu alandaki ithalatından yüzde 5 seviyesinde pay alıyor.