BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çin'de gıda güvenliği operasyonu: İki bin gözaltı

Çinli yetkililer, ülke çapında gıda güvenliği operasyonunda ürünlere yasa dışı katkı maddesi kattığı saptanan iki bin kişiyi gözaltına aldı, beş binden fazla işletmeyi de kapattı.

Abone ol

Çin güvenlik güçleri, gıda maddelerine yasadışı katkı maddeleri eklenmesiyle ilgili operasyonda iki bin kişiyi tutukladı, beş bine yakın işyerini ise kapattı.

Konuyla ilgili inceleme, Nisan ayında, etleri daha kırmızı göstererek daha yüksek fiyata satmak için boyaya benzer katkı maddeleri eklendiği iddiaları üzerine başlamıştı.

Başlatılan soruşturmada ülke çapında altı milyona yakın işyerinde arama yapıldı.

Çin polisi, gıdalara yasadışı katkı maddelerinin eklendiği belirlenen bir dizi yeraltı işletmesine baskınlar düzenlediğini açıkladı.

Gıda Güvenliği Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada, başlattıkları operasyon ve kampanyanın süreceğini, yasaları çiğnediği belirlenen kişilerin "sert bir şekilde cezalandırılacaklarını" belirtti.

Ülkede gıda güvenliği standartlarıyla ilgili sorunlar, son yıllarda tüketicilerin güvenlerini ciddi şekilde sarsmıştı.

En büyük güvensizlik yaratan sektör ise süt ürünleri sektörü olmuştu.

Çinli yetkililer 2008 yılında altı bebeğin ölümüne ve 300 bin çocuğun hastalanmasına yol açan sütte melamin bulunması skandalının ardından katı yasalar çıkarmışlardı.

Varlığının tespit edilmesi zor olan melamin adlı kimyasal madde, düşük kaliteli süt ürünlerinde, protein oranını yüksek göstermek için katılıyor.

Skandalın ardından, Çin'de üretilen kimi gıdalar dünya çapında geri çağrılmış ve Çin ürünlerine güvenin azalmasına yol açmıştı.