BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

Çin ve Kuzey Kore arasında ekonomik işbirliği

Çin devlet medyası, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un dayısı Chang Song-taek'in, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile görüştüğünü bildirdi. Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler konuşuldu.

Abone ol

Çin devlet medyası, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un dayısı Chang Song-taek'in, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile görüştüğünü bildirdi.

Ulusal Savunma Komisyonu'nun başkan yardımcısı olan Chang'ın Kim üzerinde büyük bir etkisi olduğu düşünülüyor.

Chang'ın, Pazartesi günü başladığı Çin ziyaretinin iki özel yatırım bölgesi dahil olmak üzere ekonomik meseleleri görüşmeyi amaçladığı bildirildi.

Çin radyosu, Cumhurbaşkanı Hu'nun "Uzun yıllar boyunca Yoldaş Chang Song-taek Çin ve Kuzey Kore arasında dostluk ilişkisi geliştirmek için çok çalıştı" dediğini aktardı.

Hu, ayrıca, Kuzey Kore'de 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan sel felaketinde hayatını kaybedenler için taziye dileklerini iletti.

Hu, "Kore İşçi Partisi ve Kim Jong-un liderliğinde Kuzey Kore halkının sel felaketinin üstesinden geleceğine ve güzel bir ülke kuracaklarına inanıyorum" dedi.

Bu haftanın başlarında Çin Ticaret Bakanlığı, Kuzey Kore ile, iki özel ekonomik bölgenin kurulması, tarımsal işbirliği ve elektrik arzı konusunda bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Ekonomik bölgelerinden biri Kuzey Kore'nin doğu kıyısındaki Rason'da, diğeri ise Çin sınırında Hwanggumphyong'da bulunuyor.

Bu toplantı, Kim Jong-un'un ölümünün ardından iki ülke arasındaki en üst düzey toplantıydı.

Chang, Kim Jong-il'in kızkardeşi ile evli ve Kim'e birçok yurtdışı gezisinde eşlik etmişti.

Chang, askeri alandan çok parti içinde ve ekonomik alanda yükseldi. Çin ziyareti Kuzey Kore Genelkurmay Başkanı General Ri Yong-ho'nun görevden alınmasının ardından geldi.